Un reputat jurnalist german riscă să fie dat în judecată după ce a luat bani de la Putin prin intermediul unui oligarh

Un reputat jurnalist german riscă să fie dat în judecată după ce a luat bani de la Putin prin intermediul unui oligarh

Televiziunea publică germană a anunțat marți seară că intenționează să-l dea în judecată pe jurnalistul Hubert Seipel pentru faptul că a „indus în eroare în mod deliberat” atât angajatorul, cât și publicul, având în vedere banii încasați de acesta din partea Kremlinului prin intermediul unui oligarh apropiat lui Vladimir Putin.

Seibel (stânga) prezentându-i o carte lui Putin FOTO Michael Klimentiev/Planet Pix via Zuma Wire

Hubert Seipel, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști germani și un pretins expert în probleme rusești, a primit cel puțin 600.000 de euro din partea unor companii legate de un oligarh apropiat lui Vladimir Putin.

Conform unor informații citate de „The Guardian” dintr-un set de documente intitulat „Cyprus Confidential”, Hubert Seipel, 73 de ani, ar fi primit acești bani în tranșe pentru două cărți: una despre ascensiunea lui Putin la putere și alta despre nevoia de care ar avea Europa de Rusia. Cele două cărți sunt percepute ca fiind favorabile Rusiei și liderului de la Kremlin.

Aleksei Mordașov, oligarhul rus responsabil de plăți, a refuzat să comenteze în legătură cu banii virați lui Seipel. În schimb, jurnalistul german a recunoscut că a primit bani din conturi ale lui Mordașov, un magnat al oțelului care a fost sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie în urma invaziei ruse din Ucraina.

Seipel nu a confirmat suma primită de la Mordașov, dar a recunoscut că oligarhul rus i-a oferit „sprijin exclusiv pentru proiectele sale de cărți”. Totodată, contestă că ar fi „un anumit tip de agent secret jurnalistic” cu o poziție pro-Kremlin și anti-SUA.

Presa germană respinge justificările lui Seipel, Frankfurter Allgemeine Zeitung catalogându-l încă din 2016 drept „prietenul lui Putin”, iar Süddeutsche Zeitung acuzându-l că ar fi „un reprezentant legal al lui Putin prin excluderea faptelor”.

Un „act de sponsorizare” semnat în 2018 pentru cea de-a doua carte între un manager al lui Mordașov și Seipel prin intermediul unei firme off-shore din Insulele Virgine Britanice prevede, pe lângă bani, asigurarea sprijinului logistic de-a lungul „cercetării” și promovarea cărții după publicarea ei.

Alte documente arată că Seipel a fost plătit în două tranșe, a doua având loc în prima jumătate a anului 2019 dintr-un cont de la banca rusească Sovcombank. Cea de-a doua carte, intitulată „Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia”, a fost publicată în 2021.

Acesta este primul caz ce leagă un jurnalist occidental influent de plăți semnificative din partea conducerii de la Moscova.

Cazul Seipel arată că există încercări ale Kremlinului de a apela la jurnaliști occidentali pretinși imparțiali pentru a obține o acoperire pozitivă în mass-media internațională.

Televiziunea publică germană a anunţat marţi seară că are în vedere acţiuni în justiţie împotriva lui Hubert Seipel.

„Bănuim că noi şi, prin urmare, publicul nostru, am fost induşi în eroare în mod deliberat. Ne vom apleca acum mai mult asupra chestiunii şi luăm în considerare o acţiune în justiţie împotriva persoanei în cauză”, a declarat într-un comunicat Joachim Knut, preşedintele canalului public de televiziune NDR, parte a reţelei naţionale ARD.

În afară de cele două cărți, Seibel s-a remarcat şi printr-un portret al lui Vladimir Putin, difuzat în 2012 pe postul NDR, şi printr-un interviu în exclusivitate cu liderul de la Kremlin doi ani mai târziu, cei doi apărând împreună într-o limuzină.

NDR a precizat că „vede un conflict de interese semnificativ, care pune sub semnul întrebării independenţa jurnalistică a domnului Seipel”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?