Un reputat profesor de la Harvard susține că inteligența extraterestră ne-a vizitat deja în 2017 și că va reveni

Un reputat profesor de la Harvard susține că inteligența extraterestră ne-a vizitat deja în 2017 și că va reveni

Când primul semn al vieții inteligente ne vizitează din spațiu, nu va fi o farfurie uriașă care să plutească peste New York. Mai probabil, va fi gunoiul unei civilizații extraterestre. Avi Loeb, președintele Departamentului de Astronomie din Harvard, crede că a găsit deja o parte din gunoiul respectiv, scrie  New York Post

În noua sa carte „Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth”, Avi Loeb afirmă din nou că Oumuamua „a fost produsul unei tehnologii avansate, creat de o inteligență extraterestră”, în ciuda scepticismului comunității științifice.

Misteriosul obiect a fost detectat prima oară în octombrie 2017, dar nu semăna cu nimic din ce au mai văzut vreodată cercetătorii, atât din pricina formei, cât și a suprafeței sale uscate. Nu a mai putut fi observat de telescoape din ianuarie 2018, deoarece a traversat sistemul solar întorcându-se în spațiul interstelar.

Obiectul în cauză a călătorit spre sistemul nostru solar din direcția Vega, o stea din apropiere la 25 de ani lumină distanță și a interceptat planul orbital al sistemului nostru solar pe 6 septembrie 2017. 

Oumuamua, care înseamnă „cercetaș” în hawaiiană, a fost inițial clasificat ca asteroid când a fost detectat pe când zbura cu peste 315.000 km/h, dar mai recent s-a apreciat că ar fi mai degrabă o cometă.

Proveniența lui Oumuamua, lung de 300 m și cu forma unei țigări, rămâne în continuare un mister. S-a sugerat că ar fi putut veni din uriașul nor molecular W51, aflat la 17.000 de ani-lumină de Pământ.

Mai mult, „Oumuamua era neobișnuit de strălucitor. A fost cel puțin „de zece ori mai reflectant decât asteroizii tipici ai sistemului solar sau cometele”, scrie autorul. 

El îi compară suprafața cu cea a metalului strălucitor. 

Unii au teoretizat că este o cometă sau un asteroid, pe când alții au presupus că este compus din hidrogen înghețat, ceva nemaiauzit în știință. În august, Loeb a fost coautor al unui articol care a respins ideea că Oumuamua este alcătuit din hidrogen înghețat.

Iar acum, Loeb, care a publicat inițial în noiembrie 2018 un studiu în care sugera că Oumuamua ar putea fi „un vehicul propulsat de vânt solar, de origine artificială”, își reafirmă ideea că ar proveni de la altă civilizație inteligentă.

„Propulsia suplimentară venită dinspre Soare – aceasta a fost scânteia care a declanșat totul”, a declarat Loeb într-un interviu pentru „New York Post”.

Folosind fizica, oamenii de știință pot calcula calea exactă pe care ar trebui să o parcurgă un obiect și ce viteză ar trebui să parcurgă, datorită forței gravitaționale exercitate de Soare. Atracția Soarelui va accelera masiv un obiect pe măsură ce se apropie, apoi îl va arunca din cealaltă parte, doar pentru ca obiectul să încetinească considerabil pe măsură ce se îndepărtează. 

Dar ‘Oumuamua nu a urmat această traiectorie calculată. De fapt, obiectul a accelerat „ușor, dar într-o măsură extrem de semnificativă statistic”, scrie Loeb, ”în ​​timp ce se îndepărta de Soare”. 

Cu alte cuvinte, era în mod clar împins de o forță pe lângă gravitația soarelui. 

El a adăugat că ideea sa a stârnit ceva controverse în comunitatea științifică, dar a notat că „de la aceia care nu vor să discute posibilitatea că există alte civilizații. Ei gândesc că sunt speciali și unici. Eu cred că este o prejudecată care trebuie abandonată”.


În noiembrie 2018, cercetătorul care a descoperit Oumuamua, fizicianul și astronomul canadian Robert Weryk, a afirmat că ideea că ar proveni de la o altă civilizație este doar „o speculație hazardată”.

Misterul asupra naturii sale exacte s-a adâncit spre sfârșitul lui 2018, când NASA a declarat că se uită de două luni în direcția lui Oumuamua, dar nu a reușit să-l vadă.

Un al doilea obiect interstelar, cometa 2I/Borisov, a fost descoperit în august 2019.



Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...