Un robot japonez poate decoji o banană în circa trei minute

Un robot japonez poate decoji o banană în circa trei minute

Cercetătorii din Japonia, ţară unde roboţii sunt folosiţi în fabrici pentru îndeplinirea unor sarcini simple sau pentru livrarea preparatele clienţilor restaurantelor, au prezentat un robot care poate executa delicata sarcină a decojirii unei banane fără să zdrobească miezul, informează Reuters.

Deşi dispozitivul, dotat cu două braţe, are o rată de succes de doar 57%, procesul decojirii unei banane indică spre un viitor când utilajele vor efectua operaţiuni mai subtile şi nu doar mutarea unor părţi metalice sau livrarea cafelei.

Înregistrarea video realizată de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo prezintă robotul ridicând o banană cu ambele braţe robotice, pe care o decojeşte în circa trei minute.

Cercetătorii Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura şi Yasuo Kuniyoshi au antrenat robotul folosind tehnica ''învăţării prin imitare'', reluând acţiunea decojirii unei banane de sute de ori pentru a produce suficiente informaţii astfel încât robotul să înveţe acţiunile şi să le reproducă.

În acest caz, robotul a atins rata de succes după mai mult de 13 ore de antrenament.

Deşi sunt necesare teste suplimentare, Kuniyoshi crede că metoda sa de pregătire a roboţilor îi poate învăţa să realizeze sarcini ''umane'' simple.

Cercetătorul speră că roboţi mai bine instruiţi ar putea ameliora problema deficitului de locuri de muncă din Japonia, spre exemplu în fabricile de cutii bento sau de procesare a alimentelor, dependente într-un grad ridicat de forţa de muncă umană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale