Un român a furat tablouri de aproape 500.000 de euro de la un celebru pictor austriac. Cum s-a aflat totul în urma unui divorț

Un român a furat tablouri de aproape 500.000 de euro de la un celebru pictor austriac. Cum s-a aflat totul în urma unui divorț

Un român în vârstă de 49 de ani a lucrat, timp de aproape un deceniu, pentru pictorul de renume mondial, Hermann Nitsch. Angajat ca grădinar al artistului, bărbatul a ajuns să fure tablouri în valoare de 435.000 de euro. Fosta nevastă a fost complice.

Pictorul de renume mondial, Hermann Nitsch FOTO Kronen Zeitung

Cum au fost furate și vândute tablourile lui Hermann Nitsch

Românul a fost angajat al celebrului pictor (decedat în anul 2022, la vârsta de 83 de ani), în perioada 2002-2010. În calitate de muncitor casnic, grădinar și muncitor necalificat, el a avut acces nelimitat în sediul privat al familiei. Bărbatul a decis atunci să profite de notorietatea angajatorului său, pentru a se îmbogăți. În toți cei opt ani în care s-a aflat în slujba lui Hermann Nitsch, el a plecat acasă cu mai multe lucrări de-ale pictorului. Deocamdată, nu numărul operelor de artă furate nu a fost stabilit cu exactitate.

Procesul de divorț și împărțirea bunurilor

Bărbatul a venit, mai apoi, cu tablourile în România, iar ani la rândul, nimeni nu a sesizat furturile. Doar că în 2020, bărbatul în vârstă de 49 de ani a divorțat de soția sa, iar unele tablouri i-au revenit acesteia. Fosta nevastă a inculpatului a găsit client un cetățean sârb, stabilit în România. La rândul său, omul i-a încredințat sarcina de a vinde lucrările unui român din Germania. Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a scos la licitație primele două tablouri Nitsch în Austria. Celelalte două au fost sechestrate de poliție înainte de începerea licitației.

Două tablouri ale pictorului au fost găsite și recuperate la Viena în august 2021. Pe 9 noiembrie 2022 au fost efectuate simultan cinci percheziții domiciliare în Germania și România. Aici au fost descoperite alte șapte lucrări, de diferite dimensiuni. Cele nouă opere de artă sunt acum înapoi în Austria. Alte trei tablouri furate, în valoare de 164.000 de euro, nu au fost găsite și sunt în continuare căutate, potrivit publicației austriece Der Standard.

O casă de licitații, posibil declanșator al anchetei

Conform cercetărilor ziariștilor de la Standard, patru tablouri au ajuns în casa de licitații Dorotheum. Românul ascunsese proveniența ilegală a pânzelor și a numit-o pe mama lui drept proprietară de a lucrărilor. Două dintre acesta, despre care se spune că provin dintr-o „colecție privată, Germania”, au fost licitate în iunie 2021 pentru 15.000 și, respectiv, 19.000 de euro (excluzând prima de cumpărător).

Potrivit catalogului online al Dorotheum, aceste lucrări datează din anii 2002 și 2007. Încasările din vânzare nu au fost însă virate românilor și ulterior au fost confiscate de anchetatori. Totuși, locul în care se află acum tablourile este necunoscut, după cum a explicat un anchetator din Austria Inferioară, deoarece casa de licitații nu este obligată să furnizeze informații despre cumpărători.

De fapt, este probabil ca Dorotheum să fi declanșat ancheta, fiind furnizate apoi informații, pentru o anchetă a Fundației Nitsch, despre alte două lucrări pe care fostul grădinar român dorea să le scoată la licitație la o dată ulterioară, care au fost apoi recuperate în august 2021.

În timpul interogatoriilor, ambii soți au susținut că au primit operele de artă cadou de la Nitsch.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă