Un român a obţinut 722 de milioane de dolari printr-o schemă internaţională de tip Caritas. Investitorii, numiţi „idioţi“

Un român a obţinut 722 de milioane de dolari printr-o schemă internaţională de tip Caritas. Investitorii, numiţi „idioţi“

Silviu Cătălin Balaci a pledat vinovat în dosarul „Bitclub Network”, o schemă de tip Ponzi în care investitori din întreaga lume erau atraşi să investească în bitcoin. Românul a recunoscut că prin strategia de tip Caritas a reuşit să atragă 722 de milioane de dolari în bitcoin de la investitori din întreaga lume.

Silviu Cătălin Balaci a pledat vinovat în dosarul „Bitclub Network”, o schemă de tip Ponzi de 722 de milioane de dolari, a anunţat, la finalul săptămânii, procurorul american Craig Carpentino. Balaci, aflat în arestul autorităţilor din Germania, încă din decembrie 2019, a dat declaraţia prin videoconferinţă unui judecător american. El a pledat vinovat pentru fraudă şi oferirea şi vânzarea de valori mobiliare neînregistrate în legătură cu reţeaua BitClub.

În cadrul schemei, banii erau colectaţi de la investitori cu promisiunea de a-i investi în criptomonede. De asemenea, investitorii erau a răsplătiţi pentru recrutarea altor clienţi în schema Ponzi.

O astfel de schemă a fost folosită şi în România, în afacerea Caritas. Aceasta se baza pe lăcomia oamenilor, care ar fi primit de 7 ori suma „investită” într-un interval de două săptămâni. Schema se baza pe atragerea unui număr foarte mare de persoane ai căror bani erau rulaţi până când „jocul” de bloca din lipsă de lichidităţi.

Silviu Cătălin Balaci a confirmat că în urma demersului fraudulos s-au obţinut cel puţin echivalentul a 722 milioane dolari în bitcoin de la investitori, potrivit declaraţiei. Balaci riscă pedeapsă maximă de cinci ani şi cu o amendă de 250.000 USD.

Alături de Balaci în dosar au fost acuzaţi trei americani: Matthew Brent Goettsche, Jobadiah Sinclair Weeks şi Joseph Frank Abel. Balaci şi Goettsche au vizat investitori creduli, conform dovezilor obţinute de Departamentul de Justiţiei.

„Ca parte a schemei, Balaci şi Goettsche au discutat că publicul ţintă pentru reţeaua BitClub vor fi investitori „proşti”, pe care i-au numit „oi” şi au plănuit că vor „construi această afacere pe spatele unor idioţi", a spus comunicatul.

„Clădim toată afacerea pe spatele idioţilor”

Procurorii americani au afirmat că BitClub Network, care a operat din aprilie 2014 până în decembrie 2019, a fost clădită pe solicitarea de bani de la persoane în schimbul unor acţiuni la presupuse mine de criptomonede, plus recompense pentru investitorii care atrăgeau noi clienţi.

Grupul nu a înregistrat acţiuni la US Securities and Exchange Commission, se mai arată în actul de acuzare de 27 de pagini. Pentru a atrage investitorii, inculpaţii au furnizat cifre false şi înşelătoare, descrise drept „câştiguri de la mine de bitcoin”.

Weeks şi asociaţii au călătorit în SUA şi în lume ca să promoveze BitClub Network, descriind firma drept „cea mai transparentă companie din istoria lumii” şi „prea mare pentru a se prăbuşi”, conform procurorilor.

În februarie 2015, Goettsche i-a comandat lui Balaci să „salte câştigurile zilnice din minerit cu 60%”, conform acuzării. Balaci l-ar fi prevenit, conform procurorilor, că „nu este sustenabil, este teritoriu ponzi şi bani ponzi rapizi... dar se face”.

Balaci i-a spus lui Goettsche nu cu mult timp după lansarea companiei că publicul-ţintă ar fi „tipicul investitor MLM (multi-level marketing) prost”. Mai târziu, Goettsche i-a spus lui Balaci că „clădim toată afacerea pe spatele idioţilor” şi că partea legată de „mineritul” de criptomonede are rolul de a-i convinge pe „dobitoci”, relata NBC.

În septembrie 2017, Goettsche i-a transmis un email unui alt presupus complice, sugerând că BitClub Network „scade semnificativ câştigurile din minerit începând de acum”, aşa că „se poate retrage RAF“ (extrem de bogat - n.r.).

Weeks a remarcat într-un email din iunie 2017 către Goettsche şi un alt presupus conspirator că BitClub Network vinde acţiuni şi nu foloseşte câştigurile pentru a cumpăra echipamente pentru minerit, ceea ce „nu este corect”.

Taxa de înscriere de 100 de dolari

Încă din 2018, în presă au apărut semne de întrebare despre BitClub Network. UN articol apărut în vara acelui an în publicaţia Medium trăgea un semnal de alarmă.

Un tânăr pasionat de criptomonede care a participat la o prezendare a afacerii a remarcat mai multe probleme:

Structura acţionariatului companiei nu era transparentă spre deosebire de alte companii care fac „minerit de criptomonede”.

Adresa companiei nu era publică cu toate că pe site se menţiona că au ferme de minerit în Reykjavik, Islanda.

„E ca şi cum ai spune vag că deţii un cazinou în Las Vegas”, scria autorul articolului. Taxa minimă de înscriere pe BitClub Network era de 100 de dolari. Pachetele de investitori ajungeau şi până la 3.500 de dolari.

Se ridica întrebarea: de ce să plăteşti o taxă când poţi investi deja suma respectivă? De asemenea, cei care au prezentat afacerea nu au putu să precizeze în ce termen îşi vor recupera clienţii investiţia.

Cine este Silviu Cătălin Balaci

Silviu Cătălin Balaci (34 de ani) este originar din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, şi locuia în Frankfurt, Germania. El era cunoscut pe plan local ca un afacerist de succes.

La 19 ani a înfiinţat New Age Programming SRL şi este asociat la Evobits Information Technology SRL şi Cripto Mine SRL, ambele din Reşiţa. Presa locală arată că Silviu Cătălin Balaci este ginerele arhitectului şef al judeţului, Victor Naidan.

„La sfârşitul lunii noiembrie 2019, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin a premiat firmele cu rezultate bune înregistrate în 2018. Nimeni nu a pus nici măcar atunci problema modului suspect în care făcea bani firma Evobits Information Technology SRL, care înregistra cel mai mare profit (15,7 milioane de lei profitul net şi venituri anuale de 65,9 milioane de lei!) dintre agenţii economici reşiţeni.

Era chiar a doua din întreg judeţul, după Metro Imobiliare Development SRL din Buchin (17 milioane de lei)”, se arăta în presa locală. SURSA:  Adevărul


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu