UN SECOL DE ISTORIE: 100 de ani de la fondarea PEN America (19 aprilie 1922)

UN SECOL DE ISTORIE: 100 de ani de la fondarea PEN America (19 aprilie 1922)

Centrul PEN America a fost format în 19 aprilie 1922, la New York, şi a inclus printre membrii săi fondatori scriitori precum Willa Cather, Eugene O'Neill, Robert Frost, Ellen Glasgow, Edwin Arlington Robinson, Robert Benchley. Primul preşedinte al organizaţiei a fost scriitorul Standul Tarkington, potrivit site-ului PEN America ( https://pen.org/ ).

Lansarea PEN America a urmat la un an după înfiinţarea la Londra a PEN International de către Catherine Amy Dawson-Scott, poetă, dramaturgă şi activistă pentru pace. Primul preşedinte al PEN International a fost romancierul şi dramaturgul John Galsworthy.

PEN America se poziţionează la intersecţia dintre literatură şi drepturile omului pentru a proteja libertatea de exprimare în Statele Unite şi în întreaga lume, arată sursa citată.

Potrivit PEN America, organizaţia militează pentru apărarea literaturii şi a drepturilor omului, susţine libertatea de a scrie, recunoscând puterea cuvântului de a transforma lumea.

PEN America are sediul în New York, cu birouri în Los Angeles şi în Washington DC şi filiale în şapte regiuni.

Este cel mai mare dintre cele peste 100 de centre din întreaga lume care alcătuiesc reţeaua PEN International. Deţine peste 7.500 de membri, romancieri, jurnalişti, scriitori, editori, poeţi, eseişti, dramaturgi, editori, traducători, agenţi literari şi alţi profesionişti din domeniu, precum şi cititori şi susţinători ai drepturilor omului, activişti ai societăţii civile şi oricare dintre persoanele care împărtăşesc opţiunea pentru a proteja şi a cultiva libertatea de exprimare, arată PEN America.

Numele organizaţiei a fost conceput iniţial ca un acronim: Poeţi, Eseişti, Romancieri (extins ulterior la Poeţi, Dramaturgi, Editori, Eseişti, Romancieri). De-a lungul timpului, pe măsură ce calitatea de membru s-a extins pentru a include o gamă mai diversă de profesionişti, categoriile enumerate nu mai erau definitorii. În prezent, "PEN" nu mai reprezintă un acronim pentru PEN America.

Consiliul de administraţie al PEN America este format din scriitori, artişti şi lideri în domeniile precum editare, media, tehnologie, drept, finanţe, drepturile omului şi filantropie. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa foto: (c) PEN America.org


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...