Un șef al ETA a fost arestat în Franța (guvernul spaniol)

Un șef al ETA a fost arestat în Franța (guvernul spaniol)

Mikel Irastorza, unul din principalii șefi ai organizației separatiste basce ETA încă în libertate, a fost arestat sâmbătă în sudul Franței, a anunțat la Madrid Ministerul spaniol de Interne, informează AFP.

Potrivit ministerului, Mikel Irastorza este "cel mai înalt responsabil actual al grupării teroriste ETA care scăpa de justiție".

El a fost arestat într-o "locuință din localitatea franceză Ascain, în Pirineii Atlantici", a precizat ministerul într-un comunicat.

Operațiunea — vizând "structura de conducere a ETA" — a fost condusă de agenți din cadrul Direcției generale de securitate internă (DGSI), în colaborare cu Garda Civilă spaniolă.

Ministerul a evocat posibilitatea mai multor arestări în timpul operațiunii "în curs de desfășurare" sâmbătă dimineață.

Cuplul care l-a găzduit pe șeful ETA a fost de asemenea plasat în arest preventiv, potrivit unor surse franceze.

ETA, fondată în 1959, este considerată responsabilă pentru moartea a peste 800 de persoane în mai mult de 40 de ani de luptă armată pentru independența Țării Bascilor și Navarrei.

Organizația a renunțat la violență în urmă cu cinci ani, dar refuză să predea armele și să se dizolve, așa cum cer Madridul și Parisul.

La 12 octombrie, Franța și Spania au anunțat desființarea unei ascunzători de arme a ETA la Carlepont, la 120 km nord de Paris.

Într-un comunicat din 18 octombrie, ETA a acuzat Spania și Franța că nu doresc "să caute soluții rezonabile" pentru pace în Țara Bascilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...