Un separatist sârb a câştigat alegerile la preşedinţia tripartită a Bosniei

Un separatist sârb a câştigat alegerile la preşedinţia tripartită a Bosniei

Naţionalistul sârb bosniac Milorad Dodik a câştigat locul rezervat Republicii Srpska în cadrul preşedinţiei tripartite a Bosniei-Herţegovina, conform rezultatelor parţiale ale scrutinului publicate luni, potrivit dpa.

Dodik, un simpatizat puternic pro-Rusia şi care s-a pronunţat deschis pentru separarea Republicii Srpska, deja aproape suverană, de Bosnia divizată din punct de vedere etnic, l-a învins pe contracandidatul său moderat Mladen Ivanic (de centru).

Preşedinţia colegială tripartită a Bosniei este împărţită între reprezentanţii sârb, croat şi musulman bosniac.

Un candidat moderat pro-Bosnia l-a învins pe preşedintele naţionalist în exerciţiu care candida pentru locul rezervat croaţilor din Bosnia-Herţegovina, conform rezultatelor parţiale.

Zeljko Komsic, care a concurat pentru locul rezervat croaţilor, a promis să acţioneze în favoarea intereselor tuturor cetăţenilor Bosniei. El l-a învins pe Dragan Covic, liderul Uniunii Democratice croate din Bosnia-Herţegovina (HDZ-BH), care în campanie pledase pentru o mai mare autonomie pentru compatrioţii săi.

Sefik Dzaferovic, de la Partidul Acţiunii Democratice (SDA) a bosniacilor, a repurtat victoria pentru un loc în preşedinţia colegială, succedându-i liderului partidului Bakir Izetbegovic, care nu a mai putut să candideze deoarece avusese deja două mandate succesive la preşedinţia bosniacă.

SDA conduce de asemenea şi la numărul de voturi pentru parlamentul Bosniei, înaintea HDZ-BH şi a Partidului Social-Democrat Independent (SNSD) al lui Dodik.

Publicarea rezultatelor alegerilor de duminică a întârziat cu mai multe ore, din cauza sesizărilor privind numeroase nereguli.

Luni dimineaţă, Comisia electorală procesase doar 60% din buletinele de vot exprimate în partea bosniaco-croată a Bosniei, Federaţia Bosniei şi Herţegovina (FBiH) şi 75% din sufragiile de partea sârbă, Republica Srpska (RS). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Așa o fi?