Un sistem de apărare furnizat de SUA Ucrainei a doborât toate rachetele rusești aflate în raza sa, afirmă Lloyd Austin

Un sistem de apărare furnizat de SUA Ucrainei a doborât toate rachetele rusești aflate în raza sa, afirmă Lloyd Austin

Un sistem de apărare antiaeriană furnizat de Statele Unite a avut „o rată de succes de 100%” în Ucraina în ceea ce privește interceptarea rachetelor lansate de Rusia, a declarat miercuri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Sistemul NASAMS FOTO Shutterstock

Șeful Pentagonului a făcut această declarație la scurt timp după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că explozia produsă marți în Polonia, lângă granița cu Ucraina, a fost cauzată de ratarea țintei de către un interceptor al apărării antiaeriene a Ucrainei.

Luând cuvântul la începutul unei întâlniri virtuale cu zeci de miniștri ai Apărării pe tema războiului din Ucraina, Austin a afirmat că Statele Unite vor colabora cu Polonia pentru a aduna mai multe informații despre explozia produsă la Przewodow. Secretarul american al Apărării nu a atribuit nicio vină pentru acest incident catalogat drept „nefericit” de către Polonia.

Însă Lloyd Austin a ținut să precizeze, potrivit Reuters, că sistemul NASAMS furnizat Ucrainei a avut o eficiență de „100%” în elimintarea țintelor aeriene rusești, cum ar fi rachetele de croazieră.

NATO „nu are niciun indiciu” cu privire la un act deliberat în cazul rachetei prăbușite marți, a declarat miercuri Stoltenberg după o reuniune NATO la nivel de ambasadori.

„O investigaţie asupra acestui incident este în desfăşurare şi trebuie să aşteptăm rezultatul ei. Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor ruseşti cu rachete de croazieră”, a precizat secretarul general al NATO, citat de Agerpres.

La fel ca Polonia , Stoltenberg semnalează că Rusia este partea vinovată. „Dar, să fiu clar. Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă, în ultimă instanţă, responsabilitatea pe măsură ce îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a spus șeful NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro