Un stil de viaţă sănătos poate compensa riscul genetic de demenţă (studiu)

Un stil de viaţă sănătos, caracterizat de alimentaţia corespunzătoare şi activitatea fizică regulată, poate ajuta persoanele predispuse genetic la demenţă să compenseze riscul de a dezvolta această afecţiune, conform unui studiu efectuat recent în Marea Britanie, citat de Reuters.

Riscul de demenţă a fost redus cu 32% în cazul persoanelor predispuse genetic la demenţă dacă acestea aveau o alimentaţie corespunzătoare şi o activitate fizică regulată, în comparaţie cu cele cu stil de viaţă nesănătos, se arată în studiul publicat duminică în jurnalul medical JAMA.

Persoanele predispuse genetic la demenţă şi cu un stil de viaţă nesănătos au prezentat un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta această boală în comparaţie cu cele care aveau un risc genetic redus şi un stil de viaţă sănătos.

''Concluziile noastre sunt interesante deoarece demonstrează că se poate acţiona pentru compensarea riscului genetic de demenţă'', a declarat Elzbieta Kuzma, cercetătoare în cadrul Universităţii din Exeter şi coautoare a studiului.

Demenţa - o afecţiune care se caracterizează printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale - afectează circa 50 de milioane de persoane la nivel mondial. În fiecare an sunt înregistrate aproape 10 milioane de cazuri noi, o cifră ce s-ar putea tripla până în 2050, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Echipa lui Kuzma a analizat date colectate de la aproape 197.000 de persoane adulte de origine europeană, de 60 de ani sau peste această vârstă. Pe parcursul celor opt ani în care acestea au fost monitorizate, oamenii de ştiinţă au identificat 1.769 de cazuri de demenţă.

Subiecţii au fost incluşi în grupuri cu risc genetic de demenţă mare, mediu şi redus.

Cercetătorii au analizat stilul de viaţă al participanţilor, fiind evaluate alimentaţia, nivelul de activitate fizică şi prezenţa unor obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool.

Nefumătorii cu o activitate fizică regulată, o alimentaţie corespunzătoare şi un consum moderat de alcool aveau cel mai sănătos stil de viaţă, potrivit cercetătorilor, şi prezentau cel mai redus risc de demenţă, indiferent de grupul în care fuseseră incluşi.

Potrivit cercetătorului David Llewellyn, din cadrul aceleiaşi universităţi britanice, concluziile studiului transmit un mesaj important ce contrazice ''o atitudine fatalistă legată de demenţă''.

''Unii cred că este inevitabil să dezvolte demenţă din cauza genelor'', a declarat el. Însă ''riscul de demenţă poate fi redus în mod substanţial printr-un stil de viaţă sănătos'', a subliniat Llewellyn.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

4 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend