Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Un stil de viaţă sănătos poate compensa riscul genetic de demenţă (studiu)

Un stil de viaţă sănătos, caracterizat de alimentaţia corespunzătoare şi activitatea fizică regulată, poate ajuta persoanele predispuse genetic la demenţă să compenseze riscul de a dezvolta această afecţiune, conform unui studiu efectuat recent în Marea Britanie, citat de Reuters.

Riscul de demenţă a fost redus cu 32% în cazul persoanelor predispuse genetic la demenţă dacă acestea aveau o alimentaţie corespunzătoare şi o activitate fizică regulată, în comparaţie cu cele cu stil de viaţă nesănătos, se arată în studiul publicat duminică în jurnalul medical JAMA.

Persoanele predispuse genetic la demenţă şi cu un stil de viaţă nesănătos au prezentat un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta această boală în comparaţie cu cele care aveau un risc genetic redus şi un stil de viaţă sănătos.

''Concluziile noastre sunt interesante deoarece demonstrează că se poate acţiona pentru compensarea riscului genetic de demenţă'', a declarat Elzbieta Kuzma, cercetătoare în cadrul Universităţii din Exeter şi coautoare a studiului.

Demenţa - o afecţiune care se caracterizează printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale - afectează circa 50 de milioane de persoane la nivel mondial. În fiecare an sunt înregistrate aproape 10 milioane de cazuri noi, o cifră ce s-ar putea tripla până în 2050, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Echipa lui Kuzma a analizat date colectate de la aproape 197.000 de persoane adulte de origine europeană, de 60 de ani sau peste această vârstă. Pe parcursul celor opt ani în care acestea au fost monitorizate, oamenii de ştiinţă au identificat 1.769 de cazuri de demenţă.

Subiecţii au fost incluşi în grupuri cu risc genetic de demenţă mare, mediu şi redus.

Cercetătorii au analizat stilul de viaţă al participanţilor, fiind evaluate alimentaţia, nivelul de activitate fizică şi prezenţa unor obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool.

Nefumătorii cu o activitate fizică regulată, o alimentaţie corespunzătoare şi un consum moderat de alcool aveau cel mai sănătos stil de viaţă, potrivit cercetătorilor, şi prezentau cel mai redus risc de demenţă, indiferent de grupul în care fuseseră incluşi.

Potrivit cercetătorului David Llewellyn, din cadrul aceleiaşi universităţi britanice, concluziile studiului transmit un mesaj important ce contrazice ''o atitudine fatalistă legată de demenţă''.

''Unii cred că este inevitabil să dezvolte demenţă din cauza genelor'', a declarat el. Însă ''riscul de demenţă poate fi redus în mod substanţial printr-un stil de viaţă sănătos'', a subliniat Llewellyn.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

3 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

4 SURSE Digi 24 / Dăncilă a obținut fotografia pentru care Dragnea a plătit 100 000 de dolari

5 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi