Un suedez judecat pentru spionaj în profitul Rusiei, o premieră în ultimii 18 ani în Suedia

Un suedez judecat pentru spionaj în profitul Rusiei, o premieră în ultimii 18 ani în Suedia

Procesul unui consultant suedez acuzat că a vândut Rusiei informaţii sensibile despre producătorul auto Volvo Cars şi producătorul de camioane Scania s-a deschis joi în Suedia, o premieră în ultimii 18 ani în această ţară scandinavă, relatează France Presse.

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, va trebui să răspundă la acuzaţiile de "spionaj" şi de "activitate ilegală de culegere de informaţii" în faţa unui tribunal din Göteborg (vest), unde îşi are reşedinţa.

El a fost reţinut în februarie 2019 în timp ce lua cina într-un restaurant din centrul Stockholm-ului cu un diplomat rus, într-o operaţiune extrem de remarcată a Serviciul suedez de Securitate (SÄPO).

Acuzatul, care lucra la Scania şi Volvo Cars, tocmai primise 27.800 de coroane (aproximativ 2.770 de euro) pentru transmiterea de informaţii Moscovei, declarase în momentul arestării sale procurorul Mats Ljungqvist.

Potrivit actului acuzării consultat de AFP, bărbatul este suspectat că, între 2017 şi 2019, a furnizat ilegal informaţii referitoare la Volvo Cars şi Scania, provocând astfel "prejudicii Suediei".

Aceste date vizau în special "fabricarea produselor din sectorul vehiculelor", a explicat parchetul.

Cazul a deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Suedia şi Rusia. După această arestare, Stockholmul a refuzat acordarea a două vize pentru diplomaţi ruşi, în timp ce Moscova a expulzat doi diplomaţi suedezi ca represalii.

"Observăm o evoluţie îngrijorătoare privind activitatea de spionaj a altor ţări împotriva Suediei", a reacţionat într-un comunicat SÄPO, care a cerut intensificarea eforturilor pentru securizarea întreprinderilor şi autorităţilor sensibile.

Dacă va fi recunoscut vinovat, consultantul riscă până la şase ani de închisoare.

Potrivit televiziunii publice suedeze, sunt 18 ani de când nu a mai fost judecată o persoană pentru spionaj în Suedia.

În ultimul său raport anual publicat în 2020, SÄPO aprecia că Rusia constituie cea mai mare ameninţare, la fel şi China, în domeniul informaţiilor pentru această ţară scandinavă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro