Un tablou de Leonardo da Vinci aflat în centrul unor controverse, starul licitațiilor de toamnă organizate la New York

Un tablou de Leonardo da Vinci aflat în centrul unor controverse, starul licitațiilor de toamnă organizate la New York

Opere de artă realizate de Marc Chagall, Vicent Van Gogh, Pablo Picasso și Andy Warhol vor fi puse în vânzare la licitațiile de toamnă organizate la New York, care vor debuta luni, însă vedeta evenimentului va fi tabloul "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, aflat în centrul unor controverse ai cărei protagoniști sunt un miliardar rus și un comerciant de artă, informează AFP.

Casa de licitații Christie's a anunțat în octombrie că va scoate la vânzare pe 15 noiembrie acest tablou, singurul dintr-o serie de mai puțin de 20 de tablouri ale maestrului renascentist care au supraviețuit până în zilele noastre și care se află încă într-o colecție privată.

Experții acestei case au estimat la 100 de milioane de dolari valoarea acestei pânze cu dimensiuni de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca lucrarea să fie autentificată și atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005.

Miliardarul Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat, care este președintele clubului de fotbal AS Monaco, îl acuză pe comerciantul de artă elvețian Yves Bouvier, care ar fi trebuit să îl ajute să investească aproximativ 2 miliarde de dolari în opere de artă, că și-a acordat marje exorbitante pentru tablourile pe care le achiziționa în numele lui.

Tabloul "Salvator Mundi", un portret al lui Iisus Mântuitorul, pictat în jurul anului 1500, ar reprezenta o dovadă flagrantă a acestei escrocherii: Yves Bouvier ar fi cumpărat tabloul de la casa Sotheby's cu 80 de milioane de dolari în 2013 și l-ar fi revândut lui Dmitri Rybolovlev cu 127,5 milioane de dolari.

Anumite persoane au lansat și o serie de speculații pe această temă, conform cărora, repunând în vânzare tabloul în cadrul unei licitații, miliardarul rus, a cărui dispută cu Yves Bouvier se derulează de acum în instanță, speră să demonstreze că prețul pe care l-a plătit a fost considerabil supraestimat. La rândul lui, Yves Bouvier neagă acuzațiile și spune că nu a comis nicio infracțiune.

Reprezentanții casei Christie's au refuzat să facă comentarii despre această controversă. "Priviți acest tablou, este o operă de artă extraordinară, pe acest aspect trebuie să ne concentrăm", a declarat Francois de Poortere, directorul departamentului de Pictură veche din cadrul prestigioasei case de licitații.

Warhol inspirat de Da Vinci

Pentru a-i atrage pe colecționarii bogați, tabloul "Salvator Mundi" a călătorit la Hong Kong, Londra, New York și San Francisco — unde miliardarii din Silicon Valley au "o conexiune deosebită" cu inventatorul Leonardo da Vinci, potrivit lui Erin McAndrew, director de comunicare în cadrul casei Christie's.

Pentru a accentua și mai mult "efectul Da Vinci", casa Christie's va pune în vânzare acest tablou alături de o operă uriașă a lui Andy Warhol, intitulată "Sixty Last Suppers".

Reproducând de 60 de ori celebra lucrare "Cina cea de taină" a maestrului renascentist, opera artistului american este estimată la 50 de milioane de dolari.

O altă lucrare importantă realizată de Andy Warhol și care va fi scoasă la vânzare în sezonul de toamnă al licitațiilor de artă este o interpretare art-pop a portretelor oficiale ale lui Mao, ale cărui buze au fost pictate într-o nuanță de roșu aprins, realizată în 1972, după vizita președintelui american Richard Nixon în China. Tabloul a fost estimat la un preț cuprins între 30 de milioane și 40 de milioane de dolari.

Acel tablou "Mao", niciodată expus în public după 1973, va fi unul dintre starurile licitației ce va fi organizată joi de casa Sotheby's. La aceeași licitație va fi pus în vânzare și un triptic realizat de Francis Bacon în 1996, "Three Studies of George Dyer", estimat între 35 de milioane și 45 de milioane de dolari.

O mașină de Formula 1 pilotată de Michael Schumacher

La licitațiile de toamnă de la New York, ce ar trebui să genereze în total încasări de peste 1 miliard de dolari, potrivit experților, casele Christie's și Sotheby's mizează pe o piață "echilibrată" între Asia, Europa și Statele Unite, susținută de o serie de opere de artă renumite, ieșite din circuitul public de mai multe decenii.

"Contraste de formes", o compoziție abstractă realizată de Fernand Leger în 1913, evaluată de casa Christie's la aproximativ 65 de milioane de dolari, va fi una dintre vedetele licitației de luni, alături de tabloul "Laboureur dans un champs", de Vincent Van Gogh, pictat de maestrul olandez de la fereastra sanatoriului Saint Remy, în 1889, care a fost estimat la 50 de milioane de dolari.

Fără să se apropie de nivelul acestor prețuri estimative, pictura "Les Amoureux", realizată de Marc Chagall în timpul unei perioade deosebit de fericite din viața lui, a fost estimată între 12 milioane și 18 milioane de dolari. Tabloul nu și-a mai schimbat proprietarul din anul 1928.

În mod excepțional, casa Sotheby's a inclus în licitațiile sale de toamnă o mașină de curse, un model Ferrari care a câștigat Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco în 2001, cu Michael Schumacher la volan. Estimată între 4 milioane și 5 milioane de dolari, mașina va fi pusă în vânzare în cadrul licitației de joi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”