Un tablou de Picasso furat în Franţa în urmă cu 20 de ani a fost regăsit în Olanda

Un tablou de Picasso furat în Franţa în urmă cu 20 de ani a fost regăsit în Olanda

Un tablou de Pablo Picasso, estimat la 25 de milioane de euro, furat în urmă cu 20 de ani de pe un iaht aflat în sudul Franţei, a fost regăsit în Olanda graţie cercetărilor efectuate de un expert în artă, informează AFP.

"Portrait de Dora Maar", o pânză din 1938 este cunoscută şi sub titlul "Buste de Femme (Dora Maar)''. Tabloul o prezintă pe una dintre amantele şi muzele celebrului pictor spaniol, care a trăit între anii 1881 şi 1973.

Tabloul, care a făcut parte din colecţia privată a pictorului Pablo Picasso până în ziua morţii acestuia, a fost furat în 1999 de pe iahtul unui şeic saudit ce era amarat în portul din Antibes, în apropiere de Cannes.

După două decenii de căutări rămase infructuoase, observatorii şi colecţionarii de artă credeau că nu vor mai vedea niciodată această capodoperă ce părea de negăsit.

Totuşi, expertul olandez Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones din lumea artelor" datorită talentelor sale de anchetator, a reuşit să îl găsească, la capătul unei anchete ce a durat patru ani.

Acest ulei pe pânză a fost predat la jumătatea lunii martie unei companii de asigurări care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a dezvăluit expertul olandez pentru AFP.

"Înfăşurat într-un cearceaf"

Arthur Brand a aflat în 2015 că "un Picasso furat de pe un vapor" era folosit ca monedă de schimb în tranzacţiile ilicite din Olanda. "În acel stadiu, nu ştiam încă despre ce tablou era vorba", a adăugat el.

La jumătatea lunii martie, doi bărbaţi care lucrau pentru un om de afaceri olandez au sunat în miezul nopţii la uşa locuinţei sale din Amsterdam, purtând un tablou sub braţ.

"Aveau cu ei tabloul lui Picasso, estimat la 25 de milioane de euro, înfăşurat într-un cearceaf şi saci menajeri negri", a relatat Arthur Brand.

Omul de afaceri "era copleşit", pentru că nu ştiuse că în posesia lui se aflase un tablou care fusese furat, a explicat expertul în artă, care a informat imediat poliţia olandeză şi pe cea franceză.

Arthur Brand a devenit cunoscut pe plan mondial în 2015 după ce a descoperit în Germania cei doi cai din bronz realizaţi de Josef Thorak, unul dintre sculptorii oficiali ai celui de-al treilea Reich, ce ornau intrarea de la Cancelaria lui Hitler din Berlin şi care au dispărut după prăbuşirea Zidului Berlinului.

În noiembrie, după o altă "vânătoare de comori" ce a durat mai mulţi ani, expertul olandez a ajutat autorităţile cipriote să recupereze un mozaic bizantin excepţional, fragment al unei vaste fresce furate dintr-o biserică din Cipru după invazia turcă din 1974.

Droguri şi vânzări de arme

Furtul acelui tablou de Picasso, estimat în epocă la 7 milioane de dolari, i-a încurajat pe bogaţii proprietari ai iahturilor amarate pe Coasta de Azur să îşi revizuiască sistemele de securitate amplasate la bordul ambarcaţiunilor lor.

După un furt din 1999, căutările poliţiei franceze au rămas fără rezultate şi anchetatorii au sfârşit prin a închide dosarul.

Tabloul a trecut apoi din mână în mână în economia subterană, "fiind adeseori utilizat ca o garanţie, apărând în traficul de droguri şi în vânzări de arme", a explicat Arthur Brand.

"După acel furt, pictura a trebuit să-şi schimbe proprietarul de vreo zece ori", a adăugat el. Trebuia să fie recuperat urgent, căci tabloul era "probabil în stare foarte proastă".

După ce l-a despachetat, expertul olandez nu a putut să se abţină să nu expună tabloul de Picasso în locuinţa lui, făcând din apartamentul său "unul dintre cele mai scumpe din Amsterdam" pentru o noapte.

În ziua următoare, un specialist în Picasso provenind de la Galeria Pace din New York a venit la Amsterdam pentru a verifica autenticitatea operei, în prezenţa lui Dick Ellis, un detectiv britanic pensionar şi fondator al diviziei de Artă şi antichităţi din cadrul Scotland Yard.

Dick Ellis este cunoscut pentru faptul că a descoperit mai multe opere de artă furate, inclusiv "Ţipătul" de Edvard Munch, furat din Galeria Naţională din Oslo în 1994.

"Nu există niciun dubiu, este vorba despre acel Picasso furat", a declarat pentru AFP Dick Ellis, care conduce în prezent o companie de consiliere cu sediul la Londra. El s-a aflat la Amsterdam pentru a reprezenta interesele firmei de asigurări care se află de acum în posesia tabloului "Buste de Femme (Dora Maar)". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...