Un tanc israelian a deschis focul către Siria în zona platoului Golan

Un tanc israelian a deschis focul către Siria în zona platoului Golan

Un tanc israelian staţionat pe platoul Golan a deschis focul joi după-amiază în direcţia teritoriului sirian, de cealaltă parte a liniei de demarcaţie, transmite AFP.

Platoul Golan

Un corespondent AFP aflat în satul Majdal Shams, sat druz situat pe partea platoului Golan ocupată şi anexată de Israel, a văzut vehiculul blindat trăgând două obuze, în jurul orei locale 16:45 (13:45 GMT), scrie Agerpres.

Armata israeliană a publicat un comunicat potrivit căruia ''tancuri au lovit infrastructuri militare'' construite ''la Ein Altina, pe muntele Hermon'' prin încălcarea acordului de dezangajare din 1974 încheiat de Israel şi Siria în urma războiului israeliano-arab din 1973.

Israelul a cucerit o parte a platoului Golan în timpul războiului din 1967, înainte de a anexa acest teritoriu în 1981. Această anexare nu este recunoscută de ONU.

Tirurile de tanc au urmat la câteva ore după o lovitură de dronă israeliană ce a ucis doi membri ai mişcării palestiniene Jihadul Islamic, de partea siriană a liniei de demarcaţie de pe platoul Golan, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), ONG cu sediul la Londra şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

De la începutul războiului din Siria, Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene asupra teritoriului sirian vizând în principal forţele susţinute de Iran şi de mişcarea libaneză şiită Hezbollah, aliaţi ai Damascului şi inamici declaraţi ai statului evreu.

Armata israeliană păstrează în general tăcerea despre operaţiunile sale legate de Siria, repetând constant că ''nu are niciun comentariu de făcut cu privire la informaţiile din media străine''.

În urmă cu o săptămână, agenţia de presă oficială siriană Sana a anunţat moartea a doi soldaţi sirieni într-un raid israelian contra poziţiilor lor, în vestul Siriei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”