Un thermopolium, ''fast-food'' antic, descoperit intact la Pompei

Un thermopolium, ''fast-food'' antic, descoperit intact la Pompei

Un thermopolium, un fel de "fast-food" stradal din Roma Antică, decorat cu motive policrome şi aflat într-o stare foarte bună de conservare, a fost adus la lumină la Pompei, au anunţat sâmbătă reprezentanţii sitului arheologic, relatează AFP.

Blatul acoperit cu cenuşă vulcanică fusese parţial dezgropat în 2019, însă lucrările au fost extinse pentru a se conserva cât mai bine integritatea structurii, situată într-un cartier care la acea vreme era foarte frecventat, la intersecţia străzii Casa delle Nozze d'Argento (Casa Nunţii de Argint) şi Vicolo dei Balconi (Strada Balcoanelor).

Alături de fresca deja cunoscută, care înfăţişează o nereidă (nimfă a apelor) călare pe un căluţ de mare, cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale, în special păsări de curte şi raţe sălbatice, ce erau gătite şi servite, cu vin sau alte băuturi.

Foto: (c) PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI / EPA


În plus, oamenii de ştiinţă au descoperit în spaţiile din structura mesei resturi alimentare, care ar putea oferi informaţii valoroase asupra obiceiurilor gastronomice din Pompei, din perioada erupţiei Vezuvului, în 79 e.n.

Un fragment de os de raţă, dar şi resturi de porc, de capră, peşte şi melci au fost găsite în vasele de teracotă. Mai multe ingrediente erau gătite laolaltă, într-un preparat asemănător cu paella.

Într-un dolium - vas de lut asemănător unui butoi - au găsite boabe de fasole zdrobite, care serveau la modificarea culorii şi gustului vinului.

"Pe lângă faptul că reprezintă o altă mărturie a vieţii de zi cu zi din Pompei, posibilităţile de analiză a acestui termopolium sunt excepţionale, pentru că pentru prima dată o zonă de acest tip a fost excavată în totalitate", a declarat Massimo Osanna, director general al Parcul Arheologic Pompei, citat într-un comunicat.

Amfore, un rezervor şi o fântână, precum şi oseminte umane, au fost descoperite în apropiere, inclusiv cele ale unui bărbat de circa 50 de ani.

"Taraba pare să fi fost închisă şi abandonată în grabă de proprietarii săi, dar este posibil ca cineva, posibil bărbatul mai în vârstă, să fi rămas şi să fi pierit în timpul primei faze a erupţiei, în urma prăbuşirii mansardei", a explicat Massimo Osanna într-un interviu acordat agenţiei Ansa.

Foto: (c) PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI / EPA



Alte oseminte ar putea aparţine unui hoţ, sau unui fugar înfometat, "surprins de vaporii incandescenţi, ţinând în mână capacul vasului pe care tocmai îl deschisese", a adăugat el.

Astfel de thermopolium erau foarte frecvente şi populare în Roma Antică. Doar în Pompei existau aproximativ optzeci de astfel de structuri.

Pompei, îngropat în urma erupţiei Vezuviului, este al doilea cel mai vizitat sit arheologic din Italia după Colosseum din Roma. Acesta a atras în 2019 aproape patru milioane de vizitatori.

Doar o treime din sit, care se extinde în prezent pe 44 de hectare, nu departe de Napoli, a fost dezgropat de arheologi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”