Un tribunal superior din Japonia a declarat neconstituţională interdicţia impusă căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Un tribunal superior din Japonia a declarat neconstituţională interdicţia impusă căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Interdicţia impusă în Japonia căsătoriei între persoane de acelaşi sex este neconstituţională, a decis joi Înalta Curte din Sapporo (nord), respingând însă solicitarea reclamanţilor de a primi despăgubiri pentru ceea ce ei au denunţat drept neglijenţă a guvernului prin faptul că nu a amendat legislaţia astfel încât să le permită să se căsătorească,

FOTO Shutterstock

Japonia este singura ţară din Grupul celor 7 cele mai industrializate state care nu asigură protecţie legală uniunilor între persoane de acelaşi sex, notează Reuters.

"Mă gândeam că decizia ar putea fi una conservatoare, dar mi-a depăşit aşteptările", a denunţat în faţa presei unul dintre reclamanţi, scrie Agerpres.

Cei opt reclamanţi în total, corporatişti şi funcţionari publici în vârstă de 40-50 de ani din Tokyo, susţineau că inacţiunea decidenţilor în această problemă le încalcă drepturile şi le-a provocat stres emoţional, cerând despăgubiri de 1 milion de yeni (6.700 dolari) fiecare din partea guvernului central.

În opinia guvernului de la Tokyo, Constituţia presupune că doar cuplurile heterosexuale se pot căsători. La nivelul tribunalelor districtuale , instanţele au formulat opinii diferite într-o serie de procese pe acest subiect în ultimii doi ani, dar toate au respins solicitările de compensaţii.

Deşi în 2023 mai multe sondaje de opinie au indicat că 70% dintre japonezi susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex, Partidul Democrat Liberal al premierului Fumio Kishida se opune acestora, mai menţionează Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat