Un vaccin care protejează împotriva tuturor tulpinilor de virus gripal, succes la testele pe animale

Un vaccin care protejează împotriva tuturor tulpinilor de virus gripal, succes la testele pe animale

Un vaccin antigripal universal care protejează împotriva tuturor tulpinilor de virus ar putea fi disponibil în următorii doi ani, potrivit unui cercetător de renume din domeniul medical.

Un vaccin împotriva tuturor tulpinelor de gripă ar putea să apară în următorii doi ani

Un vaccin experimental bazat pe aceeași tehnologie ARNm utilizată în cazul vaccinurilor Covid a avut un mare succes în testele pe șoarecii și dihorii împotriva gripei severe , deschizând calea pentru testele clinice la om, conform The Guardian.

Experimentele efectuate pe șoareci și dihori au arătat că vaccinul antigripal cu ARNm a provocat niveluri ridicate de anticorpi, care au fost stabile timp de mai multe luni și au protejat împotriva virusului.

„Acest vaccin a fost testat doar pe animale până în prezent și va fi important să se investigheze siguranța și eficacitatea sa la om. Pare a fi o abordare foarte promițătoare pentru atingerea obiectivului de a produce un vaccin universal împotriva gripei, precum și vaccinuri care să protejeze împotriva mai multor membri ai altor familii virale, cum ar fi rinovirusurile și coronavirusurile“, a declarat dr. Andrew Freedman, lector în domeniul bolilor infecțioase la Universitatea Cardiff“.

Adolfo García-Sastre, directorul Institutului pentru Sănătate Globală și Agenți Patogeni Emergenți de la spitalul Mount Sinai din New York, a declarat, pentru publicația engleză că că actualele vaccinuri antigripale nu protejează împotriva virusurilor gripale cu potențial pandemic: „Acest vaccin, dacă va funcționa bine la oameni, ar realiza acest lucru".

Profesorul John Oxford, neurolog la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că vaccinul dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania ar putea fi gata pentru utilizare în iarna următoare: „Nu pot sublinia îndeajuns de mult ce descoperire reprezintă această lucrare. Potențialul este uriaș și cred că uneori subestimăm acești mari viruși respiratori", a declarat profesorul pentru programul Radio 4 Today de la BBC.

Se lucrează la vaccinuri antigripale universale de mai bine de un deceniu

Cercetătorii lucrează la vaccinuri antigripale universale de mai bine de un deceniu, dar cea mai recentă descoperire, publicată în revista „ Science “, este considerată ca un pas important către o injecție care ar putea ajuta la protejarea oamenilor de o pandemie de gripă cu efecte devastatoare.

Vaccinurile antigripale sezoniere, care protejează împotriva a până la patru tulpini ale virusului, sunt actualizate în fiecare an, pentru a se asigura că sunt efeciente împotriva virusurilor gripale aflate în circulație. Noul vaccin este conceput pentru a pregăti sistemul imunitar împotriva tuturor celor 20 de subtipuri de gripă A și B, ceea ce ar putea permite organismului să facă față oricărui virus gripal care apare.

Ultima pandemie de gripă a avut loc în 2009, când un virus care a trecut de la porci la oameni, s-a răspândit în întreaga lume, însă a fost mult mai puțin letală decât se temeau oficialii din domeniul sănătății. Pandemia de gripă din 1918 a demonstrat cât de periculoase pot fi noile tulpini care pot ucide zeci de milioane de oameni.

Dr. Scott Hensley, cercetător în cadrul echipei din Pennsylvania, a precizat că oferirea unui nivel „de bază“ de imunitate împotriva tuturor tulpinilor de gripă ar putea duce la mult mai puține îmbolnăviri și la mai puține decese în cazul următoarei pandemii de gripă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...