Un val de aer cald lovește România. Unde vine vara cu adevărat, în ce regiuni fac furtunile ravagii

Un val de aer cald lovește România. Unde vine vara cu adevărat, în ce regiuni fac furtunile ravagii

Un val de aer cald aduce temperaturi de vară, în sud-estul țării maximele vor atinge 30 de grade Celsius, la mijlocul săptămânii viitoare. La pachet cu vremea deosebit de caldă vin și furtunile violente, dar și ploi abundente.

Vreme de vară anunță meteorologii în următoarele zile FOTO Călin Gavrilaș

"În următoarele zile vom avea în continuare fenomene specifice instabilității atmosferice ce se vor manifesta în mod deosebit după-amiaza și seara, la fel mai multe în zonele montane, în partea de sud, de centru a teritoriului, pe arii mai restrânse. În rest vor mai determina cantități de apă mai importante căzute, în mod deosebit în intervale scurte de timp, intensificări de scurtă durată ale vântului și chiar căderi de grindină, în condițiile în care vorbim de o masă de aer cald.

Tabloul meteorologic se va menține și în următoarele zile, astfel încât vom mai înregistra astfel de valori la amiază 27- 28 grade și în zona Capitalei, vorbim de vreme caldă, mai caldă decât în mod normal pentru această dată, în mare parte din interval, maxime de 27-28 grade, dar și cu potențial de instabilitate atmosferică de după-amiază", a explicat Alina Şerban, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.

Vreme instabilă în majoritatea zonelor

Duminică, 21 mai, vremea va fi caldă, dar și ușor instabilă în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, îndeosebi după-amiaza și seara, local la munte și în Transilvania și pe arii restrânse în celelalte regiuni. Pe alocuri vor fi averse torențiale, cantități de apă mai însemnate și condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări, cu precădere ziua, la munte, în sud și sud-est și de scurtă durată în timpul ploilor (viteze la rafală în general de 40-50 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 28 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 4 și 16 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei. Noaptea, izolat, se va forma ceață.

În București, vremea va fi ușor mai caldă decât în mod normal. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza și seara când va crește probabilitatea pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări ziua (viteze la rafală de până la 40-50 km/h). Temperatura maximă va fi de 27 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 13 și 15 grade Celsius.

Valori termice peste normalul perioadei

Luni, 22 mai, valorile termice se vor situa ușor peste mediile caracteristice datei în vest și nord-vest și în jurul acestora în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, după-amiaza și seara, local în regiunile vestice, sudice, la munte și izolat în rest. Pe alocuri aversele vor avea caracter torențial și vor fi cantități de apă mai însemnate și condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în regiunile sud-estice, dar de scurtă durată și asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 27 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 16 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni spre 3 grade. Izolat, noaptea, va fi ceață.

Și în Capitală vremea se va menține ușor mai caldă decât în mod caracteristic datei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 10 și 13 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza când probabilitatea pentru averse va fi în creștere. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări ziua.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe „valoarea” asta o fi întrebat-o vreodată Fiscul cum justifică luxul impertinent în care trăiește?

2 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

3 Omul ăsta știe când spune ce spune despre Ciolacu...

4 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

5 VIDEO Dramoletă la Găești, cu o femeie amendată după ce și-a prins soțul cu amanta în mașină