Un video inedit cu trupa The Beatles, făcut public în Japonia VIDEO

Un video inedit cu trupa The Beatles, făcut public în Japonia VIDEO

Imaginile video surprinse în timpul singurului turneu The Beatles în Japonia, în 1966, au fost făcute publice recent după o îndelungată dispută legală în această ţară, spre bucuria fanilor legendarei trupe rock britanice, informează luni AFP.

Acest film fără sonor, alb-negru, de 35 de minute, disponibil acum în mod gratuit pe YouTube, a fost înregistrat la acea vreme de poliţia japoneză din motive de securitate.

În imagini, „cei patru fabuloşi”, cum erau cunoscuţi membrii trupei The Beatles, pot fi văzuţi zâmbind în timp ce coboară din avion îmbrăcaţi în chimonouri lejere, apoi în faţa unei mulţimi delirante din foaierul sălii Nippon Budokan din Tokyo, sau chiar în timpul operaţiunilor poliţiei din culise, potrivit Agerpres.

Aceste arhive au însă un detaliu ciudat: în afară de cei patru componenţi The Beatles, chipurile tuturor celorlalte persoane filmate sunt blurate, pentru respectarea intimităţii.Ani la rând, chestiunea privind dreptul la imagine al persoanelor surprinse în acest film a reprezentat un motiv de dispută între fanii japonezi ai The Beatles şi apărătorii dreptului la informaţie, pe de o parte, şi poliţia locală, pe de altă parte.

Fanii au apelat la Curtea Supremă din Japonia în încercarea de a autoriza o versiune necenzurată, argumentând că acesta un „document istoric” şi considerând absurdă blurarea chipurilor surprinse în film în urmă cu peste 50 de ani, practic imposibil de identificat astăzi, potrivit lor.

Însă, Curtea a respins aceste argumente în 2018, iar propunerea poliţiei de a lansa o versiune cu chipurile blurate a prevalat în cele din urmă.

Avocatul reclamanţilor, Satoshi Shinkai, intervievat luni de AFP, încearcă să vadă partea bună a situaţiei. Acest film „iese din umbră pentru prima dată (...). Sunt sigur că experţii şi fanii Beatles din întreaga lume vor fi foarte interesaţi”, a spus Shinkai, el însuşi un fan înfocat al trupei din Liverpool.

The Beatles rămâne o formaţie extrem de populară în Japonia, în pofida faptului că membrii trupei au efectuat un singur turneu în această ţară, unde au susţinut doar cinci concerte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...