Una dintre cele mai importante icoane din Rusia va fi returnată Patriarhiei Moscovei

Una dintre cele mai importante icoane din Rusia va fi returnată Patriarhiei Moscovei

Vladimir Putin a decis returnarea celebrei icoane „Treimea”, realizată de pictorul rus Andrei Rubliov în secolul al XV-lea, de la Galeriile Tretiakov, unde a fost expusă după Revoluţia bolşevică, înapoi în posesia Bisericii Ortodoxe Ruse, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Treimea”, de Andrei Rubliov FOTO EPA-EFE

„Treimea” de Andrei Rubliov este una dintre cele mai sfinte şi mai importante icoane din punct de vedere artistic ale Rusiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres .

Această icoană a fost pictată în onoarea Sfântului Serghie din Radonej, la Serghiev Posad, lângă Moscova. Icoana reprezintă momentul biblic din Geneza 18 în care Sfânta Treime, luând forma a trei îngeri, l-a vizitat pe patriarhul Avraam la Stejarul Mamvri pentru a-i da vestea bună că Sarra, femeia lui, va rămâne însărcinată, deşi era bătrână. Cei trei îngeri s-au odihnit sub stejar, după care au pornit spre Sodoma şi Gomora, notează Reuters.

Icoana, aflată din 1575 în Catedrala Sfânta Treime de la Lavra Treimii a Sf. Serghie, a fost mutată de câteva ori în vremuri de restrişte. În 1929 a fost mutată de către bolşevici la Galeriile Tretiakov din Moscova.

În 2022 icoana a fost mutată înapoi la mânăstirea din Serghiev Posad, Lavra Treimii a Sf. Serghie, inima ortodoxiei ruse şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru anumite sărbători religioase.

Patriarhia Moscovei a anunţat într-un comunicat că icoana va fi expusă timp de un an la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, înainte de a fi dusă înapoi la Serghiev Posad.

„Acest lucru este de interes pentru un mare număr de credincioşi din ţara noastră, pentru care este vorba despre un obiect sacru” pe care nu-l doreau ascuns în vreun muzeu, afirmă Dmitri Peskov.

Duminică, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a anunţat că va transfera mormântul lui Aleksandr Nevski, un prinţ din secolul XIII şi sfânt al Bisericii Ruse, unei alte mănăstiri, în cadrul unui efort de a „întări unitatea naţională” în contextul războiului din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

2 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”