Una dintre principalele grupări care ar fi furnizat cocaină în Bucureşti, trimisă în judecată de DIICOT

Una dintre principalele grupări care ar fi furnizat cocaină în Bucureşti, trimisă în judecată de DIICOT

DIICOT a trimis în judecată una dintre principalele grupări care ar fi alimentat consumatorii de cocaină din București, formată din cetăţeni români şi albanezi. Procurorii spun că cei implicaţi ar fi folosit maşini modificate pentru a aduce drogurile din Olanda şi Albania.

Opt persoane au fost trimise în judecată. Foto: Arhivă

Peste 10 kilograme de droguri au fost confiscate. Foto: diicot.ro

Peste 10 kilograme de droguri au fost confiscate. Foto: diicot.ro

DIICOT anunță că a trimis în judecată opt persoane, dintre care șase români și doi albanezi, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc și punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate și spălare de bani.

Grupul ar fi fost constitutit în luna mai 2021, de un cetăţean albanez, împreună cu doi români, cu scopul de a trafica droguri de mare risc - cocaină şi heroină - respectiv activități de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantități de droguri de mare risc cuprinse între 10-12 kilograme/transport.

Ulterior, la reţea ar fi aderat un alt albanez şi doi români.

Modul de operare

"Drogurile de mare risc au fost preluate din afara țării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetățeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte țări, cu preponderență în România. În vederea realizării transporturilor, atât cetățenii români cât și cei albanezi au achiziționat autovehicule, pe care le-au înmatriculat atât în nume propriu, cât și pe numele rudelor lor.

Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate, în vederea disimulării drogurilor.

Lăcașurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenția într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc după introducerea/scoaterea substanțelor (de exemplu, în bordul mașinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc)", informează DIICOT.

Sursa citată menţionează că după ce maşinile era pregătite să transporte între 10 şi 12 kilograme de droguri, membrii grupului se deplasau la Bruxelles şi Rotterdam unde introduceau stupefiantele în compartimentele special create.

"Ulterior, aceștia se deplasau către destinațiile unde drogurile erau comercializate, în diferite orașe de pe teritoriul mai multor țări, respectiv, România, Italia, Franța, Spania, Albania. Pentru a se asigura conspirativitatea acțiunii infracționale, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului schimbau proprietarul autoturismelor și, implicit numerele de înmatriculare, iar în unele cazuri, le modificau culoarea, pentru a nu atrage atenția autorităților privind frecvența intrărilor și ieșirilor din țările mai sus menționate. Odată ajunse în România, membrii grupului scoteau drogurile din locașul special amenajat și le depozitau pe raza județului Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu și-a declarat domiciliul", arată procurorii.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate două astfel de transporturi, respectiv 01-04.04.2022 și 04-08.08.2022, cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistată cantitatea de peste 10 kilograme de cocaină, spun anchetatorii.

Printre principalii furnizori de cocaină în Bucureşti

"Substanțele ilicite erau vândute către diverse persoane din București și zonele limitrofe, clienți fideli ai grupului, alimentând astfel piața internă subterană cu importante cantități de droguri de mare risc (cocaină)", spune DIICOT

Banii obţinuţi ar fi fost investiţi în bunuri de lux, achiziţionate pe numele altor persoane.

"Cu privire la infracțiunea de punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate s-a reținut că, unul dintre inculpați a a deţinut, în vederea punerii în cirulaţie, suma de 400 euro, formată din bancnote contrafăcute având cupiurile de 50 euro.

Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea și distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, a cantităților de 10.553,67 grame cocaină și 501,04 grame heroină. În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantității de droguri care au fost introduse în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziție, și un milion de euro, valoare de piață, precum și confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor. De asemenea, s-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii dispuse în cauză (sume de bani, 2 imobile, un autoturism, bunuri mobile) și confiscarea extinsă a acestora", potrivit DIICOT.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului București.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria