Unde a fost găsit liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, după două săptămâni de la dispariție

Unde a fost găsit liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, după două săptămâni de la dispariție

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, cunoscut pentru criticile sale aspre la adresa Kremlinului, a fost găsit într-o colonie penală din Siberia, conform declarației echipei sale. După ce a fost dispărut timp de aproape trei săptămâni, el a fost găsit în IK-3, situată în așezarea Harp, din districtul autonom Iamalia-Neneția.

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă

Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a confirmat găsirea liderului opoziției ruse într-un mesaj publicat pe platforma X, fosta Twitter.

„L-am găsit pe Aleksei”, a declarat Iarmîș, menționând că avocatul său l-a vizitat și că acesta se descurcă bine, relatează CNN .

Acum câteva săptămâni, avocații lui Navalnîi anunțau că au pierdut contactul cu el, alimentând îngrijorările privind starea sa de sănătate. Dispariția lui Navalnîi a avut loc în contextul anunțului lui Vladimir Putin privind candidatura sa la așa-zisele alegeri prezidențiale din 15-17 martie 2024, amplificând temerile pentru siguranța opozantului rus.

„Lupul Polar”, una dintre cele mai dure închisori

Colonia penală IK-3, cunoscută sub numele „Lupul Polar”, se află la aproape 1.900 de kilometri nord-est de Moscova și este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Fondată în anii '60 ca parte a sistemului GULAG, închisoarea se confruntă cu condiții severe, cu temperaturi extrem de scăzute, în special pe perioada iernii.

Ivan Jdanov, directorul fundației anticorupție a lui Navalnîi, a adăugat că avocatul acestuia nu a fost lăsat să intre imediat în colonie, sugerând că autoritățile ruse au pregătit transferul său cu anticipare.

Aleksei Navalnîi, condamnat la 19 ani de închisoare în august, este acuzat de Kremlin de crearea unei comunități extremiste și finanțarea activităților extremiste. Susținătorii săi denunță încarcerarea sa ca pe o manevră politică menită să îl reducă la tăcere pe criticul vehement al lui Putin.

În vârstă de 47 de ani, Navalnîi a devenit un simbol al opoziției din Rusia și al luptei împotriva corupției. Totodată, mulți dintre susținătorii săi, despre care autoritățile ruse susțin că au legături cu CIA și încearcă să destabilizeze țara, au fost forțați să fugă în străinătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”