Ungaria: Arestarea unui suspect ''islamist'' care viza EURO 2020

Ungaria: Arestarea unui suspect ''islamist'' care viza EURO 2020

Poliţia ungară antiteroristă din Ungaria a anunţat miercuri că a arestat un suspect "islamist" care intenţiona să atace evenimente de amploare, presa afirmând că stadionul din Budapesta unde urmează să aibă loc meciurile EURO 2020, amânat pentru 2021 din cauza crizei sanitare, era unul dintre obiectivele sale, notează AFP.

Suspectul în vârstă de 21 de ani este "un tânăr ungur foarte obişnuit" care "s-a prezentat ca fiind islamist", a declarat într-o conferinţă de presă Janos Hajdu, şeful poliţiei antiteroriste din Ungaria (TEK).

Individul, student la Budapesta, comunica pe site-uri care conţineau "propagandă jihadistă explicită" având legături cu grupul Stat Islamic şi explicând cum pot fi comise atacuri, a precizat Janos Hajdu.

"El s-a angajat să fabrice o bombă artizanală şi să o folosească împotriva unui eveniment de masă, la Budapesta sau în altă parte din Ungaria, (...) în viitorul apropiat", a adăugat şeful poliţiei.

Suspectul a evocat, de asemenea, posibilitatea de a intra în mulţime cu maşina, potrivit şefului TEK.

Un tribunal din Ungaria a dispus miercuri încarcerarea suspectului, care a fost arestat marţi la Kecskemet, oraş la 90 km sud de Budapesta.

Potrivit cotidianului Magyar Nemzet, apropiat guvernului condus de premierul Viktor Orban, principalul obiectiv al suspectului era Puskas Arena din Budapesta, unul dintre cele 11 locuri de desfăşurare a Campionatului European de fotbal EURO 2020, programat iniţial pentru iunie şi iulie 2020 şi amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19. Campionatul va avea loc între 11 iunie şi 11 iulie 2021 şi îşi păstrează numele UEFA EURO 2020.

Bettina Bagoly, purtătoarea de cuvânt a Parchetului din Budapesta care a emis mandatul de arestare a suspectului, a refuzat să confirme pentru AFP dacă stadionul este unul dintre obiectivele lui.

Puskas Arena, cu o capacitate de aproximativ 68.000 de locuri, va găzdui patru meciuri pentru EURO 2020, printre care cele la care participă Ungaria, Portugalia şi Franţa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria