Ungaria avertizează că se va opune sancțiunilor pregătite de UE împotriva sectorului energetic nuclear al Rusiei

Ungaria avertizează că se va opune sancțiunilor pregătite de UE împotriva sectorului energetic nuclear al Rusiei

Budapesta se va opune prin veto sancţiunilor pregătite de Uniunea Europeană (UE) împotriva sectorului energetic nuclear al Rusiei, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban într-un interviu acordat pentru radioul public.

Viktor Orban FOTO Shutterstock

Ucraina a făcut apel la UE să includă compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom în sancţiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia şi pe care intenţionează să o extindă cu ajutorul Rosatom, blochează o astfel de decizie , transmite Reuters, potrivit Agerpres .

Viktor Orban a reiterat într-un interviu acordat vineri pentru radioul public că sancţiunile în privinţa energiei nucleare „trebuie cu siguranţă respinse prin veto”.

„Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema”, a insistat premierul ungar.

Guvernul Orban a criticat în mod repetat sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei din cauza războiului purtat de aceasta împotriva Ucrainei, susținând, la fel ca Moscova, că astfel de măsuri riscă să distrugă economia europeană.

Occidentul nu a impus sancţiuni împotriva Rosatom de la începutul invaziei ruse din Ucraina.

Centrala nucleară de la Paks, în sudul Ungariei, are patru reactoare VVER 440 cu o capacitate combinată de circa 2.000 de megawaţi construite de Rusia. Această centrală, care primeşte combustibil nuclear din Rusia, generează aproape jumătate din energia consumată anual în Ungaria.

Potrivit unui acord semnat în 2014, Ungaria intenţionează să extindă centrala de la Paks cu două reactoare VVER de producţie rusească cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?