Ungaria blochează aderarea Suediei la NATO. „Au fost dornici să ne lovească”

Ungaria blochează aderarea Suediei la NATO. „Au fost dornici să ne lovească”

Ungaria blochează aderarea Suediei la NATO din cauza nemulţumirilor pricinuite de criticile Stockholmului la adresa politicilor premierului Viktor Orban, după cum a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.

Viktor Orban FOTO Shutterstock

Rezolvarea acestei divergenţe va necesita eforturi din partea ambelor părţi, a spus purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs.

Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar procesul a fost blocat de Ungaria şi Turcia, scrie Agerpres.

După luni de tergiversări ale partidului de guvernământ al lui Viktor Orban, FIDESZ, parlamentul ungar a aprobat luni o lege care ratifică aderarea la NATO a Finlandei, dar legea privind aderarea Suediei continuă să fie blocată.

În cazul Suediei există multe nemulţumiri care trebuie să fie abordate înainte ca aderarea ţării să fie ratificată”, a postat Kovacs pe blogul său.

„Atitudine ostilă” față de Budapesta

Reprezentanţii Suediei „au fost dornici de multe ori să lovească Ungaria prin mijloace diplomatice, folosindu-şi influenţa politică pentru a dăuna intereselor Ungariei”, a spus el, referindu-se la criticile Suediei privind erodarea statului de drept de către guvernul Orban în ultimii 13 ani. Viktor Orban neagă aceste acuzaţii .

El a spus că Suedia a adoptat o „atitudine ostilă” faţă de Budapesta timp de ani de zile.

Dacă adăugăm preocupările şi nemulţumirile Ankarei la acest mix nu rămâne mult loc de manevră, cel puţin până când Suedia nu schimbă placa şi ajută la vindecarea acestor răni persistente”, a mai apreciat Kovacs.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că parlamentul Turciei urmează să înceapă ratificarea aderării Finlandei la NATO, dar continuă să blocheze intrarea Suediei, pe care o acuză că oferă adăpost militanţilor kurzi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia