Ungaria: Cotidianul Magyar Nemzet, închis după o dispută între patron şi premierul Viktor Orban, a fost relansat

Ungaria: Cotidianul Magyar Nemzet, închis după o dispută între patron şi premierul Viktor Orban, a fost relansat

Cotidianul conservator ungar Magyar Nemzet, lansat în 1938 şi care a adoptat pentru scurt timp o linie editorială împotriva actualului guvern înainte de a fi închis de proprietar, după alegerile de anul trecut, a fost relansat ca publicaţie proguvernamentală, în locul cotidianului proguvernamental Magyar Idok, relatează miercuri dpa şi Budapest Business Journal (BBJ).

Magyar Nemzet a susţinut iniţial guvernul Fidesz, instalat la putere în 2010, pentru ca în 2015 să-şi schimbe poziţia, după ce proprietarul cotidianului, omul de afaceri Lajos Simicska, prieten din copilărie şi aliat al premierului Viktor Orban, a avut o intens mediatizată dispută cu acesta.

Conflictul a izbucnit după ce Simicska, multă vreme adept al discreţiei, a dat o serie de interviuri în care l-a calificat pe Orban drept "nenorocit", folosind termenul vulgar de "geci" în maghiară, ceea ce a făcut de altfel ca momentul acestui viraj al relaţiilor dintre cei doi să rămână în istorie ca "Ziua G". Ulterior, Magyar Nemzet a apărut la standurile de presă ca ziar de opoziţie, parte a intereselor din media din sfera de influenţă a lui Simicska.

Imediat după alegerile legislative din aprilie anul trecut, la care Orban a obţinut al treilea mandat consecutiv de premier, Simicska a anunţat închiderea ziarului, alături de alte outleturi.

"Deşi oficial Magyar Nemzet a încetat să existe la 11 aprilie 2018, practic acest lucru s-a întâmplat la 6 februarie 2015, când s-a dezis de propriul trecut", se menţionează miercuri într-un editorial în cotidianul relansat, într-o referire la "Ziua G", de la care se împlinesc nu întâmplător patru ani.

Site-ul magyaridok.hu va continua să funcţioneze ca arhivă.

Relansarea Magyar Nemzet are loc după ce luni Istvan Varga, preşedintele Fundaţiei central-europene pentru media, conglomerat media proguvernamental înfiinţat în noiembrie anul trecut, şi-a prezentat demisia, la câteva ore după ce a dat un interviu site-ului regional de ştiri behir.hu în care critică deschis calitatea media proguvernamentale şi îşi declară preferinţa pentru presa independentă sau favorabilă opoziţiei.

Deşi se prezintă drept "creştin, conservator şi pro-guvern", Varga, fost deputat Fidesz, admite în interviu că preferă să citească ziare de stânga, cum sunt Magyar Narancs sau Nepszava, dacă vrea "articole şi comentarii bine scrise", notează BBJ.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...