Ungaria, exclusă din Programul Erasmus pentru încălcarea statului de drept

Ungaria, exclusă din Programul Erasmus pentru încălcarea statului de drept

Uniunea Europeană a decis să sancționeze Ungaria prin suspendarea transmiterii a 55% din fondurile structurale care îi corespund teoretic, din pricina subminării statului de drept, mai ales pentru necombaterea corupției. Aceasta înseamnă că guvernul lui Viktor Orbán nu va primi aproximativ 6,3 miliarde de euro.

Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta FOTO Shutterstock

Suspendarea programului Erasmus+, creat în 1987, este un punct inclus în această sancțiune. Măsura afectează 21 de universități maghiare. Bruxelles a trimis o scrisoare guvernului de la Budapesta, în care îl informează că din 15 decembrie Ungaria a fost exclusă din programul de burse pentru studenți, de care în 2021 au beneficiat peste 16.000 de studenți și profesori maghiari și care a permis sosirea în țară a peste 6.000 de persoane, conform datelor prevenite chiar de la Comisia Europeană.

Pentru tineri, programul de schimburi de studenți și studii în străinătate Erasmus este unul din cele mai mari beneficii ale Europei. Programul datează deja din 1987. A început cu 3.000 de studenți în 1987, ca două decenii mai târziu să depășească deja 150.000 de studenți pe an. Cu totul, în cele aproape trei decenii de când există, cifra celor care au beneficiat de bursele Erasmus a depășit patru milioane!

Tinerii studiază un minimum de trei luni, sau efectuează un stagiu de minimum două luni, într-o universitate din altă țară a Uniunii Europene, unde înscrierea e plătită prin respectivul program, cum sunt și cheltuielile de cazare. Stagiile și perioada de studiu în străinătate sunt recunoscute de universitatea de origine. Studenții cu un handicap fizic pot primi o bursă suplimentară.

Disputele Ungariei cu Bruxellesul asupra statului de drept ţin de numeroase teme, printre acuzaţiile Comisiei Europene la adresa țării vecine numărându-se deficienţele în funcţionarea independentă a justiţiei, corupţia, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenţei presei, contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT şi ale migranţilor, iar mai recent şi blocarea de către Budapesta a unui ajutor financiar european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă