Ungaria: Guvernul va suspenda 'controalele sistematice la frontiere'

Ungaria: Guvernul va suspenda 'controalele sistematice la frontiere'

Guvernul ungar va suspenda punerea în practică a deciziei Uniunii Europene privind 'controlul sistematic la frontiere', după ce în ultimele luni traficul pe unele secțiuni ale granițelor Ungariei a devenit extrem de congestionat din cauza controalelor mai stricte, a anunțat marți Karoly Kontrat, secretar de stat în Ministerul de Interne ungar, citat de MTI.

În contextul în care este de așteptat ca timpii de așteptare la punctele de trecere a frontierei ungare să sporească masiv în timpul sezonului estival, guvernul de la Budapesta a luat decizia de a întrerupe temporar controalele sistematice, astfel încât acestea vor deveni mai țintite.

Măsura urmează să fie publicată în Monitorul Oficial ungar (Magyar Kozlony).

''De la bun început, guvernul a avut dubii despre eficiența unor controale sistematice asupra fiecărui cetățean al UE sau al unei țări terțe care trece granițele Schengen în ambele direcții. Din acest motiv, Ungaria a considerat ultimele săptămâni drept o perioadă de probă'', a spus Kontrat, adăugând că UE trebuie să renunțe la 'a sâcâi' cetățenii europeni și să se concentreze pe oprirea și controlarea migranților ilegali și pe anchetarea teroriștilor.

La începutul lunii aprilie, UE a decis că cetățenii europeni vor face obiectul controalelor sistematice la frontierele externe ale UE începând cu data de 7 aprilie, prin aplicarea unei noi legislații europene ce vizează "combatanții străini" care pleacă sau revin din Irak și Siria.

Propusă de Comisia Europeană la o lună după atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, această legislație a făcut obiectul unei negocieri între statele membre și Parlamentul European. Până în luna aprilie, doar cetățenii unor țări din afara UE făceau obiectul controalelor sistematice la frontierele externe, cu consultarea bazelor de date disponibile, la momentul intrării lor în Uniune.

Noile norme prevăd controale aprofundate de asemenea la momentul ieșirii din UE și, mai ales, se extind asupra cetățenilor comunitari, care nu erau supuși până acum decât unei simple verificări a documentelor de identitate. Au fost prevăzute și unele excepții; de exemplu, dacă verificările ''generează așteptări prea lungi la frontierele maritime și terestre, statele membre vor putea efectua controale 'țintite' în anumite cazuri''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...