Ungaria: Mii de protestatari contra controlului guvernamental strict și stilului autoritar impus în educație

Ungaria: Mii de protestatari contra controlului guvernamental strict și stilului autoritar impus în educație

Mii de persoane au protestat miercuri în Ungaria contra reformelor sistemului educațional ale guvernului de centru-dreapta al premierului Viktor Orban, pe care le consideră opresive și impuse cu forța, informează Reuters. Manifestanții afirmă că reformele sunt încă un exemplu al stilului autoritar de conducere al lui Orban, care a atras critici din partea Uniunii Europene și Statelor Unite, precum și din partea grupurilor pentru drepturile omului din Ungaria.

Guvernul Orban, la putere din 2010, a preluat controlul școlilor de la autoritățile locale în urmă cu trei ani și un organism central reglementează acum toate aspectele legate de educație, până la procurarea de cretă pentru școlile elementare din mediul rural, amintește Reuters.

Volumul de lucru al profesorilor a crescut semnificativ și a fost stabilită o nouă programă folosind manuale despre care criticii afirmă că conțin erori faptice și promovează puncte de vedere foarte conservatoare cu privire la probleme cum ar fi homosexualitatea.

"Guvernul nu vrea oameni educați și creativi, ci automate ușor de controlat", a declarat o protestatară, Marta Baliko, profesor pensionar din orașul Miskolc (est), epicentrul opoziției față de reforme.

Profesorii de la Liceul Otto Herman din Miskolc au declanșat protestele la nivel național luna trecută, lansând o petiție în care cer guvernului să-și revizuiască reformele și să restabilească autonomia școlilor.

Petiția a fost semnată de peste 30.000 de persoane și mai mult de 10% din toate școlile din Ungaria, adaugă Reuters.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, sunt gay! Și suntem mulți în branșă” / Primul interpret de muzică populară care își recunoaște orient…

2 Mesajul unui medic psihiatru înainte de a muri de COVID-19. Mama sa, profesoară, a murit de aceeaşi boală cu o…

3 O franţuzoaică de 37 de ani, mamă a trei copii, s-a îndrăgostit nebuneşte de un puşti român de 14 ani. Cum s-a…

4 Prostirea românilor, faza pe Biblie / Momentul în care „evanghelistul” Gâdea îl judecă pe „îngerașul” Vanghelie

5 Categoria „valori” / Alex Bodi, băgat în „ședință” de Carani?