Ungaria: Mii de protestatari contra controlului guvernamental strict și stilului autoritar impus în educație

Ungaria: Mii de protestatari contra controlului guvernamental strict și stilului autoritar impus în educație

Mii de persoane au protestat miercuri în Ungaria contra reformelor sistemului educațional ale guvernului de centru-dreapta al premierului Viktor Orban, pe care le consideră opresive și impuse cu forța, informează Reuters. Manifestanții afirmă că reformele sunt încă un exemplu al stilului autoritar de conducere al lui Orban, care a atras critici din partea Uniunii Europene și Statelor Unite, precum și din partea grupurilor pentru drepturile omului din Ungaria.

Guvernul Orban, la putere din 2010, a preluat controlul școlilor de la autoritățile locale în urmă cu trei ani și un organism central reglementează acum toate aspectele legate de educație, până la procurarea de cretă pentru școlile elementare din mediul rural, amintește Reuters.

Volumul de lucru al profesorilor a crescut semnificativ și a fost stabilită o nouă programă folosind manuale despre care criticii afirmă că conțin erori faptice și promovează puncte de vedere foarte conservatoare cu privire la probleme cum ar fi homosexualitatea.

"Guvernul nu vrea oameni educați și creativi, ci automate ușor de controlat", a declarat o protestatară, Marta Baliko, profesor pensionar din orașul Miskolc (est), epicentrul opoziției față de reforme.

Profesorii de la Liceul Otto Herman din Miskolc au declanșat protestele la nivel național luna trecută, lansând o petiție în care cer guvernului să-și revizuiască reformele și să restabilească autonomia școlilor.

Petiția a fost semnată de peste 30.000 de persoane și mai mult de 10% din toate școlile din Ungaria, adaugă Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...