Ungaria: Parlamentul aprobă organizarea unui referendum privind cotele obligatorii de migranți

Parlamentul ungar a aprobat, marți, propunerea guvernului de la Budapesta privind organizarea unui referendum referitor la introducerea unui sistem de cote obligatorii de migranți propus de Uniunea Europeană, relatează MTI.

Inițiativa executivului condus de Viktor Orban a fost aprobată cu 136 de voturi pentru și cinci împotrivă.

Parlamentarii au aprobat alocarea a cel mult 4,9 miliarde de forinți (15,5 milioane de euro) pentru acest referendum.

Decizia forului legislativ ungar poate fi atacată la Curtea Constituțională în termen de 15 zile, iar în cel mult 30 de zile de la data depunerii apelului această instanță trebuie să dea o hotărâre. Apoi, în termen de 15 zile, președintele Ungariei va trebui să anunțe convocarea referendumului, care va loc între a 70-a și a 90-a zi după acest anunț.

Motivul pentru care guvernul ungar dorește un referendum privitor la propunerea Comisiei Europene de introducere a unui sistem de cote obligatorii de migranți în statele membre este acela că ''doar cetățenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide alături de cine doresc să trăiască în propria lor țară''.

Întrebarea care va fi adresată cetățenilor ungari cu drept de vot va fi: 'Doriți să autorizați Uniunea Europeană să mandateze reinstalarea cetățenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Adunării Naționale?'. Întrebarea a fost prezentată la finalul lunii februarie, în numele guvernului ungar, de Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului ungar. Săptămâna trecută, Rogan a declarat că referendumul ar putea avea loc în septembrie sau în prima săptămână din octombrie.

Tot marți, parlamentarii ungari au adoptat o serie de amendamente prin care vor fi reduse ajutoarele sociale pentru imigranți, care vor fi eligibile doar pentru anumite tipuri de ajutoare de care beneficiază cetățenii ungari.

Amendamentele respective limitează durata șederii migranților în centrele de primire la o lună, față de 60 de zile în prezent.

De asemenea, condițiile de eligibilitate pentru solicitarea unui permis de ședere în Ungaria vor fi mai stricte în contextul în care un număr semnificativ de cetățeni ai unor țări în curs de dezvoltare au abuzat de acest sistem într-o manieră care ulterior a împiedicat expulzarea lor de către autoritățile ungare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video