Ungaria: Procurorii cer pedepse până la închisoare pe viață împotriva a 11 traficanți vinovați de decesul a 71 de migranți în "camionul morții"

Ungaria: Procurorii cer pedepse până la închisoare pe viață împotriva a 11 traficanți vinovați de decesul a 71 de migranți în "camionul morții"

Procurorii ungari au cerut joi pedepse mergând până închisoare pe viață împotriva a 11 cetățeni străini, acuzați de omor și trafic de persoane în ancheta privind moartea a 71 de migranți ale căror cadavre au fost descoperite în august 2015 într-un camion frigorific în estul Austriei, o dramă care a șocat lumea întreagă, relatează AFP, Reuters și MTI.

Procurorul-șef al comitatului Bács-Kiskun, Laszlo Nanasi, de unde 'camionul morții' a plecat în macabra călătorie, a declarat joi, într-o conferință de presă, că, potrivit actului de inculpare, 1.200 de persoane au fost transportate în total în mod ilegal spre vestul Europei între lunile februarie-august 2015, în 31 de transporturi diferite, în camioane închise și supraaglomerate.

Inculpații sunt 11 bărbați cu cetățenie afgană, bulgară sau libaneză. Cinci bărbați, printre care un afgan considerat șeful rețelei, au fost arestați în Ungaria la scurt timp după comiterea faptelor, iar alți cinci ulterior. Poliția îl caută în continuare pe al 11-lea acuzat, un bulgar.

Procurorii cer pedepse cu închisoarea pe viață pentru patru dintre aceștia — un afgan și trei bulgari—, pentru 'omucideri cu circumstanță agravantă de cruzime deosebită', respectiv detenție pe termene fixe și expulzarea din Ungaria pentru restul de șapte — șapte bulgari și un libanez—, pentru trafic de persoane.

Procesul va începe în luna iunie, a precizat tribunalul din Kecskemét (sud).

Pe 27 august 2015, camionul a fost găsit abandonat pe o autostradă la Parndorf, în estul Austriei, având în compartimentul frigorific corpurile a 71 de migranți — 59 de bărbați, opt femei și patru copii — care fuseseră îmbarcați la frontiera sârbo-ungară.

Ancheta a stabilit că este vorba despre migranți care au fugit de teama conflictelor din Siria, Irak și Afganistan. Dosarul a fost transferat Ungariei în toamna lui 2015, autopsiile efectuate stabilind faptul că moartea celor 71 de migranți a survenit prin sufocare în compartimentul închis ermetic, în timp ce camionul se afla încă pe teritoriul ungar. Trupurile victimelor, cu excepția unuia singur, au fost identificate. Majoritatea au fost predate familiilor, restul fiind îngropate la Viena.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria