Ungaria se opune prelungirii automate a sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria se opune prelungirii automate a sancțiunilor europene impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, după o întrevedere avută miercuri la Budapesta cu omologul său rus, Serghei Lavrov, relatează agenția DPA.

'Considerăm că aceasta (prelungirea sancțiunilor n.red.) trebuie discutată și decisă la nivelul politic cel mai înalt', a afirmat șeful diplomației ungare, sugerând că, în opinia guvernului de la Budapesta, o astfel de hotărâre ar trebui luată de cei 28 de șefi de stat sau de guvern din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, nu de miniștrii de externe, cum s-a procedat până în prezent.

În cursul vizitei efectuate la Budapesta, ministrul Serghei Lavrov s-a întâlnit și cu premierul Viktor Orban. Acesta este singurul șef de stat din UE care l-a primit pe președintele Vladimir Putin într-o vizită oficială după criza declanșată de anexarea Crimeii și de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei. Lavrov a descris discuția avută miercuri cu șeful executivului ungar drept 'foarte constructivă'.

UE a adoptat împotriva Rusiei sancțiuni ce prevăd mai ales interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar. După adoptarea lor în anul 2014, sancțiunile au fost prelungite la fiecare șase luni, ultima decizie în acest sens fiind luată în decembrie 2015, fără ca Ungaria să se fi opus vreodată.

În timpul unei vizite efectuate la Moscova în luna februarie, premierul Orban l-a asigurat pe președintele Putin că Uniunea Europeană este tot mai dispusă să coopereze cu Moscova și că sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi prelungite în 'mod automat'.

'Tot mai multe țări au început să înțeleagă că avem nevoie să cooperăm (...) UE are o creștere economică atât de lentă că nu își mai poate permite luxul de a nu coopera cu cei care pot oferi dinamism dezvoltării', a argumentat atunci șeful executivului ungar.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

4 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

5 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!