Ungaria semnează un acord cu Gazprom, în timp ce Trump se pregătește să promoveze livrările de gaz lichefiat în Europa

Ungaria semnează un acord cu Gazprom, în timp ce Trump se pregătește să promoveze livrările de gaz lichefiat în Europa

Ungaria a semnat miercuri un acord cu compania rusă Gazprom în baza căruia până la finele lui 2019 ar urma să fie conectată la gazoductul TurkStream. Acordul survine chiar înaintea vizitei președintelui SUA, Donald Trump, în Polonia, unde acesta este de așteptat să promoveze exporturile americane de gaz lichefiat, relatează Reuters.

Acordul "va îmbunătăți în mare măsură securitatea energetică a Ungariei, așa încât este în interesul nostru strategic ca această cooperare să facă primii pași", a declarat pentru agenția ungară de presă MTI ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Livrările de gaz natural în Europa de Est sunt un important domeniu în care se află în competiție "puterea dominantă" în materie, Rusia, și Statele Unite, care vor să exporte în regiune gaz natural lichefiat (GNL) prin terminale onshore. Se așteaptă ca președintele Trump să pledeze pentru dezvoltarea livrărilor de GNL american, ca instrument politic în întâlnirile pe care le va avea joi în Polonia cu lideri din mai multe țări, inclusiv Ungaria, dependente de Rusia pentru necesarul de energie.

Ministrul de externe ungar, aflat la Moscova, a declarat telefonic pentru MTI că a convenit cu directorul Gazprom, Aleksei Miller, ca țara sa să se alăture TurkStream printr-o conexiune care i-ar permite Ungariei să importe 8 miliarde de metri cubi de gaz anual, ceea ce înseamnă aproape consumul total al acestei țări. Ungaria, care în prezent se bazează aproape în exclusivitate pe importuri de gaz din Rusia via Ucraina, încearcă de mai mulți ani să-și diversifice importurile atât din punct de vedere geografic, cât și ca furnizori.

Întrebat de Reuters cum s-ar îmbina potențialul de GNL american și gazul rus în planurile energetice ale Ungariei, un purtător de cuvânt al MAE de la Budapesta a refuzat să comenteze pentru moment. Zilele trecute, ambasadorul ungar la Washington a declarat în cadrul unui forum de afaceri desfășurat la Budapesta că ar fi favorabil și importurilor de GNL american.

Construirea unei conexiuni sudice la gazoductele rusești este în planuri de multă vreme, proiectul anterior în acest sens cunoscut ca South Stream fiind anulat de Rusia în 2014, pe fondul conflictului din Ucraina și al sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

În ce o privește, UE susține că dorește separarea proprietarului conductei de cel al gazului, dar potrivit analiștilor Bruxellesul urmărește totodată să împiedice Rusia să aducă gaz în Europa ocolind Ucraina, ceea ce i-ar limita și semnificația geopolitică.

În fine, nu au fost construiți deocamdată nici interconectori internaționali între Ungaria și posibilii săi parteneri comerciali România și Croația, ministrul ungar de externe afirmând că nu este de așteptat ca Zagrebul să finalizeze prea curând construirea de mult planificată a unui terminal pentru import de GNL pe insula Krk din Marea Adriatică, prin care SUA ar putea livra gaz Ungariei.

Peter Szijjarto a mai notat că Bulgaria și Serbia au semnat deja acorduri cu Gazprom ce prevăd reglementarea până la sfârșitul lui 2017 a aspectelor legate de finanțare și a autorizațiilor necesare până la finele lui 2018, astfel ca până la sfârșitul lui 2019 Ungaria să poată avea acces la gaz.

"Este și o serioasă oportunitate de afaceri pentru Ungaria, întrucât, cu toată ipocrizia de comunicare, nevoia Europei de gaz rusesc crește într-un ritm extraordinar", a menționat ministrul ungar de externe.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”