Ungaria: Zeci de mii de persoane la un miting pro-Orban, în contextul apropierii alegerilor

Ungaria: Zeci de mii de persoane la un miting pro-Orban, în contextul apropierii alegerilor

Zeci de mii de persoane au participat la un miting în sprijinul prim-ministrului ungar Viktor Orban marţi la Budapesta, în contextul apropierii alegerilor când liderul naţionalist conservator se va confrunta într-o cursă strânsă pentru un al patrulea mandat consecutiv la 3 aprilie, relatează Reuters.

Pentru prima dată din 2010, Orban şi partidul său de dreapta Fidesz se vor confrunta la urne cu un front unit din şase partide de opoziţie. Fidesz şi-a mărit uşor avansul la 39% într-un sondaj realizat la sfârşitul lunii februarie de Median, comparativ cu 32% pentru blocul de opoziţie.

Calea lui Orban spre realegere este complicată de invadarea Ucrainei de către Rusia, care i-a pus relaţiile strânse de aproape un deceniu cu preşedintele rus Vladimir Putin într-o nouă lumină, stârnind critici aspre din partea opoziţiei.

Foto: (c) Marton Monus/REUTERS


Orban a declarat că legăturile Ungariei cu Rusia au fost "echilibrate şi echitabile" până foarte recent. Dar aceasta s-a schimbat şi Ungaria a condamnat invazia rusă. El a spus că Budapesta nu ar opune dreptul său de veto sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar acest lucru nu trebuie să afecteze aprovizionarea cu energie a Ungariei.

Confruntat de asemenea cu o creştere a inflaţiei la cel mai ridicat nivel în aproape 15 ani, guvernul lui Orban a impus plafonarea preţurilor la unele alimente de bază, combustibil şi credite ipotecare, extinzând deja controalele în vigoare asupra energiei pentru consumatorii casnici.

Organizatorii au adus oameni din mediul rural cu autobuzele la Budapesta pentru mitingul de marţi, care a coincis cu sărbătoarea naţională ce comemorează revoluţia din 1848 în Ungaria.


Foto: (c) Marton Monus/REUTERS


Orban ar urma să vorbească mulţimii în jurul orei 14.00 GMT, în faţa clădirii parlamentului.

"Am venit aici (...) pentru că trebuie să arătăm că suntem uniţi şi Ungaria rezistă ca o insulă împotriva pierderii (valorilor) morale occidentale", a declarat Emese Haraszti, o manifestantă în vârstă de 23 de ani.

"Actualul guvern ungar este singura dintre alegerile politice pe care le avem acum în Ungaria (...), valabile pentru valorile creştine şi conservatoare".


Foto: (c) Marton Monus/REUTERS


Întrebată despre relaţiile strânse ale lui Orban cu Putin, ea a spus: "Este corect să avem relaţii bune cu toată lumea".

Partidele de opoziţie şi-au planificat propriul miting la Budapesta marţi de la 14.00 GMT, în timpul căruia va lua cuvântul liderul lor Peter Marki-Zay, un primar al unui orăşel şi tată catolic a şapte copii.

Referindu-se la îngrijorarea Uniunii Europene cu privire la scăderea standardelor democratice în Ungaria, Marki-Zay a declarat că "puterea nelimitată (a lui Orban) a dus la corupţie nelimitată" în timp ce milioane de unguri se luptă să supravieţuiască.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale