Ungaria: Ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet cere Fidesz să iasă din PPE

Ungaria: Ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet cere Fidesz să iasă din PPE

Ziarul Magyar Nemzet, principala publicaţie pro-guvernamentală din Ungaria, cere Fidesz - formaţiunea politică a premierului Viktor Orban - să iasă din Partidul Popular European (PPE), transmite Reuters.

Într-un editorial apărut joi, cotidianul susţine că PPE şi-a abandonat valorile originale şi că gruparea conservatoare "nu mai poate fi diferenţiată de socialişti şi liberali". "A sosit timpul ca Fidesz să înceteze târguiala umilitoare cu Partidul Popular European"; "Partidul poporului nu mai este partidul lui Helmut Kohl"; "Partidul poporului nu mai apără naţiunile sau creştinătatea sau modelul familiei tradiţionale sau orice altă tradiţie europeană pe care am putea-o menţiona. Partidul poporului a ajuns o slugă a liberalismului bolnav", mai arată articolul. Reuters explică referirea la Kohl prin afirmaţia lui Orban că fostul cancelar german este cel care a invitat Fidesz în PPE.

În Ungaria, ostilitatea faţă de imigraţie este principala platformă a campaniei pentru alegerile europarlamentare din mai, menţionează Reuters. Au fost afişate imagini cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu miliardarul american de origine ungară George Soros, acuzaţi de conspiraţie pentru distrugerea civilizaţiei europene prin aducerea unor mase de musulmani. Budapesta a refuzat miercuri să prezinte scuze pentru criticile la adresa liderilor UE, dar un asistent guvernamental de rang înalt a sugerat că Fidesz încearcă să ajungă la un compromis pentru a nu fi exclus din PPE, principala grupare conservatoare din Parlamentul European.

Foto: (c) Pablo Gorondi/AP


Biroul de presă al Fidesz nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a răspunde la întrebări trimise prim e-mail şi de a comenta editorialul intitulat "O nouă alianţă!", în care Magyar Nemzet propune ca partidul să se alăture naţionaliştilor europeni: "Viktor Orban şi Fidesz ar trebui să iasă din Partidul Popular European şi să formeze o alianţă cu Matteo Salvini (liderul partidului italian Liga - n. r.), cu Partidul Libertăţii din Austria şi cu partidul de guvernământ din Polonia". Ziarul îl îndeamnă pe Orban să conducă o alianţă europeană împotriva imigraţiei, care - potrivit editorialului citat - ar fi singura concluzie logică a politicii prim-ministrului ungar.

Campania anti-europeană a Fidesz a fost urmată de replici din partea Comisiei şi de apeluri la excluderea partidului ungar din PPE. Gruparea europeană urmează să discute problema pe 20 martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”