Unica iubire a unei mari actrițe. Povestea tristă a Valeriei Seciu, artista rămasă văduvă la 46 de ani

Unica iubire a unei mari actrițe. Povestea tristă a Valeriei Seciu, artista rămasă văduvă la 46 de ani

Valeria Seciu și-a iubit pătimaș soțul, marele actor Octavian Cotescu. Rămasă văduvă la 46 de ani, după moartea fulgerătoarea a acestuia, actrița nu s-a mai căsătorit niciodată. Astăzi se împlinește un an de la moartea artistei.

În anii ʼ60, Octavian Cotescu era asistent la IATC când s-a îndrăgostit iremediabil de Valeria Seciu, studenta care îl iubea deja.

Valeeria Seciu și Octavian Cotescu, marea sa iubire FOTO Adevărul

Octavian Cotescu, mai în vârstă cu opt ani, a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea tinerei. După ce aceasta a absolvit institutul, în 1964, cei doi se căsătoresc, iar în 1968 se naște fiul lor, Alexandru. Când Octavian Cotescu a murit, Alexandru avea 17 ani. În urmă cu câțiva ani, fiul celor doi actori a decis să intre în monahism, iar în prezent este călugăr la Muntele Athos.

Aproape două decenii avea să dureze mariajul lor, căci în 1985 marele actor înceta din viață, la doar 54 de ani.

Moartea sa fulgerătoare - un accident vascular cerebral survenit, cel mai probabil, din cauza stresului profesional - a șocat scena românească și a afectat-o profund pe Valeria Seciu. Rămasă văduvă la doar 46 de ani, nu s-a mai recăsătorit niciodată, s-a dedicat scenei și a continuat să joace în numeroase spectacole.

Singurul fiu s-a călugărit

Valeria Seciu și-a trăit bătrânețea în singurătate, deoarece singurul său fiu, Alexandru Cotescu (55 de ani), a ales calea monahală. Decizie pe care actrița a respectat-o în totalitate, ba chiar a susținut-o, oricât de greu i-a fost. Alexandru Cotescu avea doar 17 ani când tatăl său a murit, iar evenimentul l-a marcat. După ce a absolvit facultățile de Construcții și Teologie, Alexandru Cotescu s-a hotărât să urmeze calea monahală: s-a călugărit și s-a retras la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde este cunoscut drept monahul Daniil. Actrița Valeria Seciu s-a stins din viață pe 6 septembrie 2022, la vârsta de 83 de ani, din cauza unei boli necruțătoare.

A debutat în 1964

Valeria Seciu s-a născut pe 2 august 1939 și a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soţ. Printre colegii săi de promoţie s-au numărat: Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu, Dora Cherteş, Cătălina Pintilie, Mircea Andreescu.

A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ştefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle. În acelaşi an şi-a făcut, de asemenea, debutul în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. Marile roluri le-a creat în spectacole precum Să îmbrăcăm pe cei goi, Maestrul şi Margareta, Nişte ţărani, Cerul înstelat deasupra noastră, Doamna cu camelii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?