Uniforme de camuflaj pentru armata afgană, în condițiile în care pădurile acoperă doar 2,1% din Afganistan

Uniforme de camuflaj pentru armata afgană, în condițiile în care pădurile acoperă doar 2,1% din Afganistan

Uniforme militare costisitoare furnizate de SUA armatei afgane s-ar putea dovedi inutile, întrucât reprezintă costume de camuflaj inadaptate mediului din Afganistan, unde pădurile ocupă doar 2,1% din suprafață, potrivit unui raport oficial american, care subliniază încă o dată risipa din banii contribuabililor SUA în Afganistan, relatează AFP.

Potrivit lui John Sopko, inspector general pentru reconstrucția Afganistanului, începând din 2007, SUA au furnizat armatei afgane 1,3 milioane de uniforme de camuflaj de tip "pădure" verde-închis, în timp ce "pădurea acoperă doar 2,1% din suprafața totală a țării".

Acest tip de camuflaj a fost ales fără a verifica eficacitatea sa în această țară din simplul motiv că ministrului apărării afgan de atunci, Abdul Rahim Wardak, "îi plăcuseră" fotografiile care i-au fost prezentate cu acest tip de uniformă, conform aceluiași raport.

"Nici guvernul american, nici guvernul afgan nu s-au gândit dacă acest tip de uniformă este adaptat mediului afgan sau dacă deranjează operațiunile oferind o țintă mai evidentă inamicului", critică documentul.

Mai mult, aceste uniforme de camuflaj sunt protejate prin drepturi de proprietate intelectuală, ceea ce le-a crescut costul.

Alegerea uniformelor de camuflaj standard, ca cele ale poliției afgane, ar fi permis economisirea a circa 28 milioane de dolari, conform documentului citat.

"Ce s-ar fi întâmplat dacă ministrul ar fi îndrăgit (culorile) violet sau roz?", a întrebat retoric Sopko într-un interviu pentru cotidianul USA Today. "Am pierdut 28 de milioane de dolari în numele modei pentru că ministrul apărării gândea că (uniformele de camuflaj) sunt frumoase!", a exclamat el.

SUA au cheltuit mai mult de o mie de miliarde în Afganistan din 2002 pentru efortul de război, reconstrucție și asistență.

Inspectorul general Sopko denunță cu regularitate risipa și fondurile pierdute în această țară, erodată de corupție, al cărui guvern beneficiază de sprijinul Statelor Unite și al comunității internaționale.

SUA dispun de un efectiv de 8.400 de militari în Afganistan pentru a consilia armata afgană și a efectua misiuni împotriva jihadiștilor Statului Islamic.

Pentagonul studiază în prezent posibilitatea trimiterii altor 3.000-5.000 de soldați suplimentar pentru a ajuta Kabulul să recâștige avantajul împotriva talibanilor.

Șeful Pentagonului, Jim Mattis, a promis că nivelul eforturilor va fi stabilit în curând în cadrul definirii noii strategii americane în Afganistan și în regiune.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!