Unitatea ucraineană secretă care scufundă navele rusești din Marea Neagră

Unitatea ucraineană secretă care scufundă navele rusești din Marea Neagră

BBC a primit un acces rar la operațiunile Grupului 13, unitatea secretă a agenției de informații militare a Ucrainei (GRU) care a scufundat recent nava rusă de patrulare Serghei Kotov cu ajutorul dronelor navale.

Nava rusă de patrulare Serghei Kotov FOTO ARHIVĂ

De la înființarea ei, anul trecut, unitatea a scufundat cinci nave de război ale Rusiei și a avariat alte câteva. Totuși, a mărturisit comandantul acesteia, al cărui indicativ este „Treisprezece”, Serghei Kotov a fost cea mai dificilă țintă de până acum. Mai încercaseră de două ori, abia a treia oară au și reușit să o scufunde.

BBC a avut oportunitatea de a vedea cum e operată drona Magura V5, care arată ca o mică barcă cu motor doar că este plată. Produsă de forțele armate ucrainene, are o rază de 800 de kilometri și poate transporta o încărcătură de 250 de kilograme.

„Nu emite multă căldură, așa că este aproape invizibilă pentru camerele termice. Este făcută din plastic, prin urmare chiar și radarele se străduiesc să îl vadă", spune „Treisprezece”.

„O poți controla din orice parte a lumii dacă ai internet", spune Treisprezece. Magura V5 are conexiuni de rezervă în cazul în care cea principală cedează, explică el.

„Treisprezece” recunoaște că rușii o pot viza cu mijloacele războiului electronic, dar spune că aceste drone sunt capabile să le evite. Deloc surprinzător, el spune că nu poate spune mai multe despre asta, cel puțin pe moment.

Drona Măgura poate atinge o viteză de 80 km pe oră când pornește la atac și datorită acestei viteze, ca și lungimii, de doar șase metri, este dificil de văzut, mai ales noaptea și dacă marea este agitată.

Nici riposta soldaților ruși de pe navele de război luate la țintă nu este prea eficientă: armele automate grele de la bord nu au prea mult succes în fața acestor drone mici și agile. În plus, muniția specială folosită de ruși noaptea, care se aprinde și îi ajută să dirijeze tirurile spre țintă, este un alt avantaj pentru ucraineni.

„Ne arată de unde vine focul, unde lovește și în ce direcție trebuie să manevrăm", punctează „Treisprezece”.

Operațiunile de vânare a unei nave rusești pot necesita mai multe zile și de regulă sunt folosite mai multe drone pentru a spori șansele de reușită.

GUR nu dezvăluie costul dronelor sale navale. Totuși, Treisprezece oferă un indiciu printr-un exemplu concret: nava rusească de rachete Ivanoveț , distrusă de „Grupul 13” luna trecută, ar valora mai mult decât toate dronele produse de GUR de la începutul lui 2023.

Vulnerabilizarea flotei ruse

Succesul drone navale în luptă a început cu atacul, în 2022, asupra navei de război ruse amiral Amiral Makarov. Acea operațiune a fost condusă de SBU, serviciul secret ucrainean, care produce, de asemenea, propriile drone, și anume Sea Baby și Mamay.

SBU a responsabilă de atacurile asupra podului Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia, respectiv asupra portului Novorossisk din Rusia.

În urma anexării Crimeei în 2014, Ucraina și-a pierdut aproape întreaga flotă navală. Singura fregată care îi mai rămăsese, Hetman Sahaidacini, a fost scufundată la doar câteva zile după invazia la scară largă din februarie 2022.

Totuși, Ucraina a reușit să se opună încercărilor Rusiei de a domina Marea Neagră.

În 2022, a scufundat nava amiral rusă Moskva cu ajutorul rachetelor Neptun de fabricație proprie, după care a vizat un submarin al flotei ruse și sediul central al marinei ruse din Sevastopol, posibil cu rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune.

Rusia a pierdut cinci din cele aproximativ 13 nave de debarcare amfibie pe care le-ar fi avut în Marea Neagră. Două dintre cele patru nave de război de patrulare mai mici ale sale au fost distruse sau avariate.

Totuși, vulnerabilizarea flote ruse este în bună măsură meritul dronelor navale. În cele din urmă, Moscova s-a văzut nevoită să retragă nucleul flotei sale din Crimeea și să o mute mai la est, la Novorossiisk. Dar chiar și acolo, navele rusești rămân în raza de acțiune a dronelor ucrainene, motiv pentru care stau cât mai departe de țărmul ucrainean și își limitează timpul petrecut în larg.

Acum, Rusia lansează rachete de croazieră Kalibr de pe navele din Marea Neagră mult mai rar, spune Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene.

Ultima lansare confirmată a avut loc la jumătatea lunii februarie și „înainte de aceasta, nu au mai avut loc lansări de rachete de croazieră de pe mare de luni bune", spune el.

Se crede că în Marea Neagră au mai rămas 10 nave purtătoare de rachete de croazieră, inclusiv trei submarine. Aproape toate sunt acum staționate la Novorossisk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?