Uniunea Europeană : Şeful diplomaţiei europene pledează pentru continuarea discuţiilor cu Beijingul, în pofida disensiunilor

Uniunea Europeană : Şeful diplomaţiei europene pledează pentru continuarea discuţiilor cu Beijingul, în pofida disensiunilor

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, i-a comunicat marţi omologului chinez, Wang Yi, într-o reuniune video, că Uniunea Europeană şi China trebuie să continue să se implice într-o serie de probleme în pofida disensiunilor existente, informează Reuters.

"Înaltul Reprezentant a menţionat că, deşi persistă dezacorduri, UE şi China trebuie să continue să se implice intens într-o serie de domenii importante", potrivit unui comunicat al UE.

Conform sursei citate, Josep Borrell a subliniat în cadrul discuţiei cu omologul chinez caracterul incluziv şi cooperant al strategiei europene pentru cooperare în regiunea indo-pacifică.

Comparativ cu SUA, UE adoptă o poziţie mai moderată faţă de China, unul din cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi.

SUA au încheiat un nou acord de securitate (AUKUS) cu Marea Britanie şi Australia, perceput pe scară largă ca fiind destinat contracarării asertivităţii crescânde a Chinei în zona Pacificului.

Criticii acordului consideră însă că acesta a subminat efortul mai larg al preşedintelui american Joe Biden de a atrage de partea sa în această cauză aliaţi precum Franţa, după ce Australia a renunţat la un acord de cumpărare de submarine franţuzeşti în favoarea achiziţionării de submarine nucleare americane.

Potrivit unui purtător de cuvânt, ca parte a celor mai recente încercări de a remedia legăturile transatlantice, Josep Borrell a salutat o declaraţie comună a preşedintelui Joe Biden şi a omologului francez Emmanuel Macron în care cei doi şefi de stat au convenit să poarte discuţii pentru a reconstrui încrederea în relaţia bilaterală. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...