Uniunea Europeană prelungeşte oficial sancţiunile economice împotriva Rusiei

Uniunea Europeană prelungeşte oficial sancţiunile economice împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a prelungit joi sancţiunile economice împotriva Rusiei cu încă şase luni pentru a protesta împotriva rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei şi în Crimeea, după o decizie în acest sens a liderilor UE de săptămâna trecută, relatează dpa.

Sancţiunile au fost adoptate iniţial în iulie 2014, în replică la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi la sprijinul său pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

UE a legat relaxarea sancţiunilor de progrese în implementarea acordului de pace de la Minsk, care prevede o încetare necondiţionată a focului şi ca ambele părţi să retragă armamentul greu de pe linia frontului în estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, ale căror ţări sunt mediatoare în conflict, i-au pus la curent pe omologii lor din statele UE despre stadiul implementării acordului de la Minsk.

Liderii UE au cerut "reluarea urgentă a eforturilor de negociere" precum şi aplicarea unor măsuri de dezvoltare a încrederii, a precizat blocul comunitar într-un comunicat dat publicităţii joi.

Sancţiunile, care vor rămâne în vigoare până în ianuarie 2020, vizează sectoarele ruse financiar, energetic şi de apărare, reducând accesul băncilor ruseşti la pieţele UE şi limitând unele exporturi ale UE.

UE a mai impus şi alte sancţiuni drept reacţie la conflictul din Ucraina, întocmind o listă cu 170 de persoane şi 44 de entităţi vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţări ale activelor. De asemenea, sunt în vigoare sancţiuni care vizează Crimeea şi oraşul anexat Sevastopol.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu