Universitatea din București a retras titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Ion Antonescu

Universitatea din București a retras titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Ion Antonescu

Universitatea din București a decis miercuri să retragă titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Ion Antonescu, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Întâlnire între Adolf Hitler și Ion Antonescu la München, 12 iunie 1941

Hotărârea a fost luată de Senatul Universității din București, care a justificat măsura prin faptul că Ion Antonescu a fost găsit vinovat de crime de război, fiind condamnat la moarte în data de 17 mai 1946 de către Tribunalul Poporului din București, instanță care a funcționat sub coordonarea Comisiei Aliate de Control, fiind asimilată sistemului de tribunale care au judecat crimele de război ale liderilor Germaniei naziste și Italiei fasciste.

„De altfel, pe tot parcursul guvernării sale autoritare, mareșalul a manifestat o puternică atitudine antisemită, fapt exprimat și public cu numeroase ocazii. Ca atare, chiar dacă numărul evreilor români și al celor din teritoriile aflate sub administrație românească uciși în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie, concluzia Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România este că în perioada respectivă în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit ca urmare a represiunii între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni”, afirmă Universitatea București în comunicat.

Instituția mai precizează că, acestor victime li se adaugă o mare parte dintre cei 25.000 de etnici romi care au fost trimiși în Transnistria.

Un rol „indiscutabil” în Holocaust

„Dat fiind că responsabilitatea lui Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina și Transnistria este indiscutabilă, faptele și acțiunile mareșalului Ion Antonescu pot fi încadrate la art. 7.1.4 privind retragerea titlului din Regulamentul privind acordarea titlurilor onorifice al Universității din București, conform căruia 'persoana nominalizată a fost condamnată definitiv și irevocabil pentru crime împotriva umanității'”, explică universitatea.

În plus, se mai precizează că Senatul Universității a ținut cont că acordarea acestei distincții onorifice mareșalului Ion Antonescu în anul 1941 „s-a produs în condițiile distorsionării principiului autonomiei universitare și în spiritul promovării cultului personalității pentru conducătorul statului”.

„Astăzi, Senatul Universității din București doar a constatat că nu mai poate asocia instituția cu Mareșalul Ion Antonescu și i-a retras titlul de DHC, așa cum a procedat imediat după Revoluție prin retragerea titlului lui Nicolae Ceaușescu. De asemenea, s-a hotărât formarea unei comisii care să verifice toate titlurile de DHC acordate în trecut de Universitate”, a declarat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

Retragerea titlului de DHC al lui Ion Antonescu a fost propusă de Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București. Propunerea a primit miercuri 80 de voturi pentru, 4 contra și 18 abțineri, notează Hotnews.ro. Cristian Preda a mulțumit pe Facebook persoanelor care i-au susținut demersul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…