UNJR: Interpretarea dată legii de CSM ar fi dus la o situație halucinantă; decizia CCR restabilește legalitatea

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) arată, după decizia CCR privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că interpretarea dată legii de CSM ar fi condus la o situație "halucinantă", hotărârea Curții Constituționale restabilind legalitatea.

"Decizia Curții Constituționale infirmă așadar modul de interpretare a legii dat de către Consiliul Superior al Magistraturii și Senatul României, consfințind faptul că aceasta s-a făcut cu încălcarea prevederilor constituționale. (...) Interpretarea dată legii de către CSM ar fi condus la situația halucinantă în care aproape anual judecătorii erau în campanie electorală pentru alegerea unui nou membru CSM", se arată într-un comunicat UNJR transmis joi AGERPRES.

Membrii UNJR consideră că decizia CCR "restabilește legalitatea mai presus de calitatea persoanelor, aceasta reprezentând "primul pas spre restabilirea normalității".

În context, judecătorul Iulia Craiu, membru al UNJR, spune că CSM trebuie să ia "de urgență" măsurile necesare pentru intrarea în legalitate și deblocarea unei situații care "amenința" funcționarea instituției care garantează independența justiției.

Curtea Constituțională a României a decis că mandatul membrilor CSM expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți magistrații aleși în acest for, având în vedere trăsătura Consiliului de organism colegial.

Curtea a constatat că sunt constituționale dispozițiile care prevăd că durata mandatului membrilor aleși ai CSM este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant își exercită calitatea pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 O să aveți un șoc! / Facem publice infracțiunile pe care zeița infractorilor, Alina Gorghiu, le vrea executate a…

3 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

4 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

5 Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea: O parte din cadrele medicale de la Spitalul din Suceava refuzau să poa…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante