UNJR: Oprișor a afirmat că nu au fost hotărâri CSAT prin care, explicit, serviciile să fie implicate în justiție

UNJR: Oprișor a afirmat că nu au fost hotărâri CSAT prin care, explicit, serviciile să fie implicate în justiție

Consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ion Oprișor, în calitate de membru al CSAT, a afirmat, în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) și Secretariatul CSAT, că nu au fost date hotărâri prin care, în mod explicit, serviciile secrete să fie implicate în justiție.

Întâlnirea a avut loc pe 11 februarie, abordând aspecte ce țin de clarificarea implicării SRI în actul de justiție și de verificarea existenței agenților acoperiți ai serviciilor secrete între magistrați, se arată într-un comunicat transmis, marți, de UNJR. Se menționează că întâlnirea a fost cerută de către consilierul prezidențial Ion Oprișor, în urmă mai multor solicitări trimise de UNJR.

"În ceea ce privește implicarea serviciilor în justiție, consilierul prezidențial pentru securitate națională, în calitatea sa de membru CSAT, a afirmat că nu au fost date hotărâri în CSAT prin care, în mod explicit, serviciile secrete să fie implicate în justiție. Acesta a spus că singurele hotărâri CSAT ce au avut impact asupra justiției, într-un mod implicit, au fost cele legate de clasificarea corupției, în 2005, ca risc pentru securitatea națională. În prezent, corupția este menținută că vulnerabilitate în Strategia națională de apărare a țării. Pornind de la acest obiectiv strategic legat de corupție, SRI a desfășurat operațiuni specifice, ce au fost însă concretizate prin protocoale încheiate direct între acest serviciu de informații și parchete, fără implicarea CSAT, au spus reprezentanții acestei instituții", a precizat UNJR, menționând că acuratețea acestor afirmații a fost confirmată în prealabil de către Ion Oprișor.

Despre verificarea declarațiilor date de magistrați că aceștia nu sunt agenți acoperiți ai serviciilor de informații, operațiunea de verificare s-a făcut în limitele legii, ținând cont de specificul CSAT, conform legii de organizare a acestei instituții și a Constituției, a spus Oprișor, parafrazat de UNJR.

De asemenea, consilierul prezidențial a anunțat că va propune luarea în discuție a posibilității aducerii la cunoștința publicului a procedurii de verificare a declarațiilor magistraților, conform celor solicitate de asociațiile magistraților. El a subliniat că toate problemele ridicate de magistrați, generate inclusiv de un cadru legislativ ineficient și depășit de realitățile actuale, sunt în atenția CSAT și se caută soluții, a precizat UNJR.

"Faptul că un membru al CSAT, în persoana consilierului prezidențial pentru securitate națională, a chemat la dialog reprezentanții UNJR este o dovadă că demersurile asociațiilor de magistrați sunt perfect legitime și instituțiile implicate recunosc importanța clarificării publice a relației dintre serviciile secrete și justiție. Fundamentul statului de drept este separația puterilor în stat, din acest motiv nu putem accepta ideea că servicii de informații, care țin de putere executivă, se pot implica în justiție, care e putere de sine stătătoare în stat, pe baza unor protocoale sau decizii necunoscute publicului. Tot ce ține de justiție trebuie să fie transparent și public, altfel e greu să vorbești despre independența justiției", a spus președintele UNJR, judecător Dana Gîrbovan.

Reprezentanții UNJR au reiterat în cadrul întâlnirii solicitările vizând necesitatea transparentizării totale a tuturor deciziilor și procedurilor CSAT ce au legătură cu justiția. Judecătorii au subliniat că orice hotărâre ce vizează justiția trebuie să fie făcută publică, indiferent de instituția care a dat-o.

"Reprezentanții UNJR au reiterat istoria recentă a SIPA, serviciu secret ce funcționa la nivelul Ministerului Justiției, care, dintr-un serviciu secret creat inițial să adune informații despre corupția din justiție, a devenit, datorită lipsei de control, un instrument de șantaj al magistraților. Introducerea expresă în lege a interdicției magistraților de a fi ofițeri acoperiți, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informații, determinată de consecințele grave relevate de activitatea unui serviciu secret în justiție, denotă importanța atât a declarațiilor magistraților că nu sunt agenți acoperiți, cât și a îndeplinirii obligației de verificare temeinică a acestora", a precizat UNJR.

Din partea UNJR, la întâlnire au participat judecător Dana Gîrbovan, președinte, judecător Natalia Roman și judecător Iulia Craiu. Din partea CSAT au luat pare consilierul prezidențial Ion Oprișor, general dr. Mihai Somordolea, secretar CSAT, și prof. dr. Simina Tănăsescu, consilier prezidențial.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”