Unu din patru vârstnici români care a avut COVID-19 suferă de modificări sau alterări cognitive

Unu din patru vârstnici români care a avut COVID-19 suferă de modificări sau alterări cognitive

Studiul a fost realizat în România și arată că infecţia provocată SARS-CoV-2 generează modificări sau alterări cognitive în cazul a aproape un sfert dintre pacienţi.

Studiul a fost realizat pe bersoane vârstnice

O cercetare medicală realizată de Enayati Hospital pe un eșantion de 304 persoane vârstnice din România care au trecut prin COVID-19 arată că 73 dintre ei au suferit modificări sau alterări cognitive, ceea ce înseamnă 24%.

Mai mult decât atât, 11 au suferit accidente ischemice periferice indiferent de prezenţa aterosclerozei cerebrale, coronariene sau periferice.

Alți 18 pacienţi au fost diagnosticaţi cu anxietate si depresie, evidenţiind complexitatea impactului asupra sănătăţii mentale.

Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în aşa-numitul sindromul brain-fog , ceaţă pe creier, el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie. Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu Sars-COV-2. Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-Cov-2 şi orice neuro-inflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neuro-degenerativ”, a declarat coordonatorul studiului, Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie, scrie news.ro.

De menționat că c ercetarea a inclus şi pacienţi care nu fuseseră diagnosticaţi anterior cu patologie neuro-degenerativă, dar care au prezentat simptome precum tulburări de memorie şi anxietate.

Studiul a fost realizat pe pacienți în perioada iunie 2022-martie 2023, diagnosticaţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Practic, s-a evidențiat că mulţi dintre pacienţi au prezentat modificări semnificative, inclusiv pe imagistica cerebrală, la trei-şase luni după infectarea cu SARS-COV-2.

Medicii care au făcut studiul spun că acesta este important pentru că permite monitorizarea pacienților și se poate pune un diagostic din timp.

„Concluziile acestui studiu reafirmă necesitatea unei abordări personalizate în tratamentul pacienţilor vârstnici cu patologie neuro-degenerativă şi infecţie cu SARS-COV-2.”, spune studiul

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”