Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana, fost consilier al lui Băsescu

Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana, fost consilier al lui Băsescu

Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana a fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu: Ștefan Deaconu a condus între 2005 și 2012 Departamentul Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale, scrie defapt.ro .

Deaconu este președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional și profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității București. Numele său apare în denumirea casei de avocatură LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu

Controversatul dosar Roşia Montana a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu. Potrivit documentelor de pe site-ul ICSID Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile – unde s-a judecat procesul, iar România a fost reprezentată de acest consortiu de avocați, firmele de avocatură au depus primele documente în vara anului 2016, când ministru de Finanțe era Anca Dragu, acum guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Șefa acestei case de avocatură, Crenguța Leaua, a absolvit trei facultăţi – la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Din 1996 este avocat, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.

Ea a câștigat, împreună cu LALIVE, cinci procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste trei miliarde dolari. Aceste procese au fost: dosarul Rompetrol de la ICSID – cu un litigiu de 139 milioane de dolari, plus dobânzi; dosarul Awdi de la ICSID, în care litigiul a fost de 447 milioane de euro, plus dobândă; dosarul Micula 2, care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 miliarde de euro; dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID şi dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, care a avut un litigiu de 362 milioane de dolari, plus dobânzi.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?