Unul dintre cei mai mari şahişti ai lumii va putea să concureze în culorile României

Unul dintre cei mai mari şahişti ai lumii va putea să concureze în culorile României

Lumea şahului maghiar poate să-l piardă pe unul dintre cele mai mari genii ale sale. Rapport Richárd a primit o ofertă de nerefuzat de la un miliardar român de origine sârbă – scrie portalul maghiar 24.hu. Informaţiile ziarului au fost confirmate şi de către tatăl sportivului, pentru portalul 444.hu. În prezent, Rapport Richárd este pe locul 5 în clasamentul mondial.

De câțiva ani, jucătorul de 26 de ani nu mai dă declaraţii presei maghiare și nici acum reporterul publicaţiei 24.hu nu a reuşit să-l contacteze, însă potrivit informaţiilor portalului, jucătorul, care are cel mai mare punctaj ELO dintre toţi şahiştii maghiari din toate timpurile, a fost contactat de sponsorul principal al concursului Superbet Chess Classic Romania, Sacha Dragic, proprietarul de origine sârbă al firmei Superbet, şi i-a oferit un contract de sponsorizare, care va crea condiţii pentru sportiv, astfel încât în anii următori să devină campion mondial. Tatăl sportivului a confirmat faptul că, după cunoştinţele sale, Rapport a acceptat oferta, în care figurează şi clauza, ca în viitor să concureze în culorile României.

Rapport de la vârsta de 18 ani trăieşte în Serbia, de unde este soţia sa, dar până acum nu s-a pus problema să nu concureze pentru Ungaria. Totodată, tatăl sportivului a dat un interviu, în urmă cu ceva timp, pentru 24.hu, în care a indicat câteva motive, care poate explica decizia şahistului. Bărbatul a spus, printre altele, că şahul în Ungaria primeşte mult mai puţini bani ca alte discipline sportive, nu se construieşte un brand în jurul şahului, nu figurează în ştiri, nu sunt sponsori. Potrivit informaţiilor portalului, Rapport care este în elita mondială a şahului, în 2021 şi în 2022 nu a primit niciun sprijin financiar. Acesta a ajuns până la locul cinci în lume plătind din premiile sale pe secundanţii săi. În 2014, Rapport a câştigat medalie de argint la Olimpiadă de Şah, dar pentru că încă nu are 35 de ani nu primeşte renta viageră ca şahist şi nici tatăl lui, ca antrenorul acestuia nu primeşte onorariu pentru munca sa.

Secretarul general al Uniunii Şahiştilor Maghiari (M.S.SZ.), Kapás Róbert, a declarat pentru 24.hu că despre perioada de dinaintea 2019 nu poate să dea informaţii, însă, în timpul mandatului noii conduceri, pregătirea lui Rapport Richárd a fost sprijinită în limita posibilităţilor de către M.S.SZ. atât în forma sprijinului financiar concret, cât şi prin mijloace tehnice şi cu ajutorul diplomaţiei sportive. Kapás a adăugat că, la cererea expresă a preşedintelui M.S.SZ, dorește să apară în publicaţia declaraţia potrivit căreia Rapport Richárd este considerat ca cea mai mare valoare a şahului maghiar. Ungaria, M.S.SZ. şi toată comunitatea şahistă ţine cu el, îl sprijină şi contează pe el.

În perioada 16 iunie şi 7 iulie, Rapport se va aşeza lângă tabla de şah la preliminariile campionatului mondial, unde ultima dată Ungaria a fost reprezentată în 2007 de Lékó Péter. (444.hu)

Székely Ervin

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /