Unul n-are caracter, și nu-l cheamă Cîțu/Cum au ajuns să se vaccineze rudele militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii în centre speciale. Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier și de ministrul Voiculescu

Unul n-are caracter, și nu-l cheamă Cîțu/Cum au ajuns să se vaccineze rudele militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii în centre speciale. Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier și de ministrul Voiculescu

În 20 ianuarie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care introducea noi categorii de persoane considerate „esențiale” pentru a fi vaccinate în etapa a doua, dar și un articol care a permis rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii să fie vaccinate în centrele speciale organizate în aceste instituții.

Articolul din hotărârea de Guvern 12 din 20 ianuarie:

În aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii:

a) cadrele militare în rezervă și în retragere din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora;

b) persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) personal în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora.

Hotărârea de Guvern este semnată de către premierul Florin Cîțu și contrasemnată de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Totuși, la o săptămână după adoptarea acestei hotărâri de Guvern, în 27 ianuarie, ministrul Vlad Voiculescu declara, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând și vor fi date sancțiuni, iar centrele cu circuit închis, cum sunt cele organizate de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ar putea fi închise.

„E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”, spunea atunci Voiculescu.

Ministrul preciza că este o vulnerabilitate faptul că 30% din vaccinări au fost făcute în afara programărilor din platforma pentru programări.

Marți seară, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a recunoscut, într-o emisiune la TVR 1, că angajații din MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă.

S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială”, a spus Bode.

Lucian Bode a precizat că, din cei 50.000 de angajați din MAI care și-au exprimat opțiunea pentru vaccinare, până acum s-au vaccinat circa 26-27 de mii.

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare. Printre acestea sunt rude ale cadrelor militare și sute de persoane din etapa a treia, adică din populația generală, scrie Recorder , pe baza datelor primite de la Ministerul Sănătății referitoare la campania de vaccinare din 27 decembrie 2020, când a debutat și până în prezent.



Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...