UPDATE Ana Birchall, la ieșirea de la DNA: Tot ce am declarat în spațiul public am declarat și la audieri

UPDATE Ana Birchall, la ieșirea de la DNA: Tot ce am declarat în spațiul public am declarat și la audieri

Deputatul PSD Ana Birchall a declarat miercuri la ieșirea din sediul DNA Ploiești, unde a fost audiată în calitate de martor în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012, că le-a spus procurorilor aceleași lucruri pe care le-a declarat și în spațiul public, subliniind că nu are nicio implicare în dosar.

"Exact ce am declarat în spațiul public am declarat și formal, în cadrul acestei audieri. (...) Nu am avut nicio implicare în acest dosar, alta decât a facilita un contact între echipa domnului Blair și fundația organizatoare din România", a spus Ana Birchall.

Fostul premier Victor Ponta, urmărit penal în acest dosar, a relatat, în septembrie, într-o postare pe Facebook, că inițiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la București i-a aparținut Anei Birchall, pe atunci secretar internațional al PSD, devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012, apoi au fost cooptate două fundații și Ambasada Regatului Unit la București. Ponta a spus că nu a știut cuantumul onorariului și nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghiță pentru a-l promova candidat.

"Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitația a fost transmisă printr-o Fundație din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptați Ambasadorul Marii Britanii la București și Fundația Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK, cât și cu PSD)". (...) Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donație către o fundație de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii și nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei și partea de donații au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul dlui Blair din Londra, cu cele două Fundații care au organizat (Center for American Progress și Fundația Multimedia) și cu Ambasada Marii Britanii la București. Am aflat pentru prima dată suma donației, firma care a donat și beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploiești", a arătat Victor Ponta.

Ulterior, deputatul PSD Ana Birchall a arătat că, în calitate de secretar internațional al PSD, era obligată în privința organizării unor evenimente.

"În calitate de secretar internațional al PSD era o obligație profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitați de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaționale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activități despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susținerea consecventă a domniei sale față de aderarea României la Uniunea Europeană. Totodată, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucureștiul pe hartă, în discuțiile și întâlnirile oficiale susținute fiind abordate teme de interes general și nu chestiuni politice înguste", a precizat Ana Birchall pe Facebook.

Fiind persoana care a mijlocit dialogul inițial și schimbul de contacte între echipa Blair și fundația din România ce a făcut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat că implicarea sa ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă și protocol între care recomandări de potențiali invitați la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la București, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

"În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acțiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea și calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară, am transmis fundației organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuția mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnată de Fundația gazdă din România, inclusiv formatul final al dezbaterii și lista aferentă de invitați. Regret faptul că un eveniment benefic pentru imaginea României a luat o asemenea turnură, însă consider oportun ca instituțiile abilitate să facă lumină, întrucât confuzia și anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez că nu am nici o calitate în acest dosar", a arătat la acel moment deputatul PSD.

AGERPRES/(A — autor: Anamaria Toma, editor: Mihai Simionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

3 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

4 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”