UPDATE Aproximativ 13.000 de persoane au protestat în mai multe orașe față de proiectul de modificare a Legii Justiției (grupaj I) - GALERIE FOTO

UPDATE Aproximativ 13.000 de persoane au protestat în mai multe orașe față de proiectul de modificare a Legii Justiției (grupaj I) - GALERIE FOTO

Aproximativ 13.000 de persoane au protestat în Timișoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iași și Brașov față de proiectul de modificare a Legilor Justiției și a altor proiecte legislative, dar și față de politicienii din coaliția de guvernare.

UPDATE Protest București — Peste 12.000 de oameni au ajuns în marș în Piața Universității (GALERIE FOTO)

* TIMIȘ

Circa 3.000 de persoane au protestat pașnic în Piața Victoriei din Timișoara, duminică seara, potrivit organizatorilor.

Ei au scandat lozinci antiguvernamentale și anti-PSD și ALDE, s-a auzit, din nou, buciumul, la fel ca și la protestele din februarie, semnal al chemării la unitate și la ''atitudine socială împotriva abuzurilor''.

S-au difuzat periodic Imnul Național al României și cântece deja consacrate pentru protestele din Timișoara, s-a scandat ''România trezește-te'', ''Jos guvernul'', ''Nu cedăm, rezistăm'', ''Nu vrem să fim o nație de hoți'', ''PSD ciuma roșie'', ''Jos corupția, jos minciuna'', ''Jos Tăriceanu, Dragnea și Dorneanu''.

''Vin vremuri grele cu această guvernare, să dăm cu ei de pământ! Să nu uite Dragnea că Timișoara și România nu sunt slugile lui'', au spus protestatarii.

Ei sunt nemulțumiți și de faptul că au fost eliberați pușcăriași periculoși care au creat nesiguranță în rândul populației și ''chiar dacă este Legislativ ales, nu înseamnă că parlamentarii trimiși în forul legislativ suprem al țării au voie să legifereze legi nedrepte, care afectează populația și se apără pe ei. Avem analfabeți în guvern și în parlament. Așa nu se mai poate, ne pasă de ceea ce se întâmplă în țară'', au afirmat vorbitorii din piață.

Organizatorii protestului au remarcat pozitiv faptul că ''se creează o societate civilă care se opune politicului care are derapaje. Se naște o generație de la 2 la 80 de ani care iese în stradă când sunt derapaje ale guvernanților și parlamentarilor''.

Protestatarii au ținut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în tragedia #Colectiv, iar mii de lumini de la telefoanele celulare au fost îndreptate spre cer.

Protestul s-a încheiat la ora 21,00, fără incidente, dar va fi reluat duminica viitoare, de la aceeași oră, când se va porni și în marș prin cartierele orașului.

* CLUJ

Mii de persoane au participat duminică seară, în centrul orașului Cluj-Napoca, la protestul împotriva legilor Justiției și a Guvernului.

Protestatarii s-au adunat începând cu ora 18,00 în Piața Unirii, scandând lozinci antiguvernamentale și agitând steaguri tricolore.

"Uniți salvăm toată România!", "Înger, îngerașul meu scapă-mă de PSD-eu", "România trezește-te!" sau Dragnea, Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta", au fost o parte dintre lozincile scandate de protestatari.

În Piața Unirii câțiva tineri au adus cu ei și seturi de foi volante, puse la dispoziția oamenilor pentru a le citi. Acestea ofereau informații diverse, precum ce prerogative are președintele țării și ce relație are acesta cu Parlamentul, Guvernul și Justiția, sau ce înseamnă traficul de influență.

Protestatarii au cerut și demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, au folosit fluiere și vuvuzele pentru a face zgomot, iar unii dintre ei au adus pancarte cu diferite mesaje îndreptate împotriva PSD-ului.

În jurul orei 19,00, manifestanții, al căror număr ajunsese la 3.000, au părăsit Piața Unirii pentru a pleca în marș prin Cluj-Napoca. Potrivit unui traseu devenit obișnuit la protestele din iarna trecută, oamenii s-au îndreptat către bulevardul Eroilor și apoi către cartierul Mărăști, ocupând o parte din carosabil în marș.

Ulterior oamenii au făcut cale întoarsă către centru și au trecut prin fața Prefecturii Cluj, unde au continuat să scandeze.

Numărul maxim de persoane care au participat la protest — pe parcursul marșului oamenii s-au alăturat coloanei, iar ulterior alții au părăsit manifestarea — a fost de aproximativ 5.000.

* SIBIU

Aproape 3.000 de oameni au manifestat duminică seara, timp de două ore, în centrul municipiului Sibiu, împotriva PSD, într-un miting neautorizat, potrivit autorităților.

Doru Apostol, unul dintre organizatori, cel care a făcut apelul pe o pagină de socializare, a declarat, pentru AGERPRES, că numărul celor strânși în Piața Mare a atins 3.000. Acesta a anunțat că intenționează ca luni să ceară autorizație pentru ca manifestarea de stradă să continue la Sibiu.

Oamenii s-au strâns în Piața Mare din oraș de unde au mărșăluit pe pietonala Nicolae Bălcescu, după care pe două artere principale din oraș și înapoi în centrul istoric al municipiului. Manifestanții au scandat împotriva PSD, a Guvernului și a lui Liviu Dragnea.

La această manifestație au putut fi observați membri PNL și USR Sibiu.

* IAȘI

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, duminică seara, în Piața Unirii din Iași împotriva celor aflați la guvernare, după aproape o oră și jumătate ei plecând în marș pe străzile din centrul orașului.

În timpul protestului, manifestanților li s-a alăturat pentru scurt timp artistul Tudor Chirilă. Acesta susține un concert la Casa de Cultură a Studenților.

Manifestanții s-au strâns în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza și au scandat "Iașul nu se lasă, hai ieșiți din casă", "Veniți cu noi/Vă fură și pe voi!", "România-i țara mea și vreau să trăiesc în ea", "Nu se mai poate! Vrem anticipate!", "Jos guvernul hoțoman, fabricat în Teleorman", "Vreau să stau acasă, hoții nu mă lasă".

La plecarea din Piața Unirii, manifestanții au scandat "Jandarmeria, jos pălăria!" în semn de respect și mulțumire față de atitudinea jandarmilor.

În momentul în care manifestanții au ajuns în fața sediului PSD, aceștia au huiduit și au scandat lozinci împotriva partidului și a Guvernului — "Jos, jos, jos, guvernul ticălos!", "PSD ciuma roșie!".

* BRAȘOV

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat duminică seara, la Brașov, față de proiectul de modificare a Legilor Justiției, dar și față de coaliția de guvernare, protestul nefiind autorizat, potrivit inițiatorului, Nelu Corbu.

Acțiunea de protest a început la ora 18,00, în fața Prefecturii unde, timp de mai bine de o oră, cei prezenți au scandat lozinci împotriva Guvernului, a PSD, au fluierat din vuvuzele. La ora 19,15, aproape 2.000 de protestatari adunați în fața Prefecturii, conform sursei citate, s-au încolonat și au plecat pe strada Republicii în Piața Sfatului, în fața sediului PSD, unde au scandat "Hoții", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roșie", "Nu vrem să fim o nație de hoți", "Ne-am săturat de mincinoși și de corupți", "Rușine să vă fie", "Justiție, nu corupție", au fluturat steaguri și au fluierat din vuvuzele.

La eveniment s-au aflat și câțiva membri locali ai Uniunii Salvați România (USR). Participanții la protest au fost de toate vârstele, dar cei mai mulți tineri.

"În primăvară a fost doar o victorie de etapă. Ne întâlnim în continuare cu aceleași personaje. Au transformat OUG într-o lege, adică dacă nu le-a mers într-un fel, acum încearcă în alt fel și nu se lasă.Dar nu ne lăsăm nici noi. Trebuie să ne luptăm și să facem în așa fel încât totul să fie corect. De 10 luni tot de legile justiției vorbesc, atât efort au depus doar ca să schimbe legile justiției, însă avem multe alte lucruri de făcut în țara asta. Cu toate acesteam ei depun un efort fantastic pentru a schimba legile justiției. Măcar de le-ar perfecta în adevăratul sens al cuvântului, dar le fac pentru a-și acoperi nelegiurile din ultimii 27 de ani. Nu ne lăsăm, vom ieși în stradă pentru a face ca țara asta să funcționeze la parametrii normali", a precizat pentru AGERPRES, inițiatorul acțiunii de protest.

Protestul s-a încheiat fără incidente în jurul orei 20,30, participanții fiind anunțați că, în funcție de ce se va întâmpla în această săptămână în legătură cu proiectele legislative, sunt așteptați din nou în stradă duminica viitoare.

AGERPRES / (A,AS — autori: Otilia Halunga, Elena Stanciu, Isabela Păulescu, Daniela Malache, Jana Pintili, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro