UPDATE Austria: Curtea Constituțională a decis repetarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial

UPDATE Austria: Curtea Constituțională a decis repetarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial

Curtea Constituțională din Austria a invalidat vineri alegerile prezidențiale din 22 mai, pe motiv că au existat iregularități la numărarea voturilor, și a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga țară, transmit AFP și DPA.

''Al doilea tur al alegerilor trebuie să fie organizat din nou în toată Austria. Această decizie este destinată să consolideze încrederea în statul nostru de drept și în democrație'' , a anunțat Gerhart Holzinger, președintele Curții Constituționale austriece, compusă din 14 judecători.

La anunțarea deciziei, Gerhart Holzinger a declarat că 'alegerile sunt temelia democrației și datoria tribunalului este să mențină funcționarea acestei temelii'. 'Nimeni nu câștigă și nimeni nu pierde (cu această decizie).

Instanța a afirmat că a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale. Martori au declarat că s-au constatat nereguli în modul de numărare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondență mai devreme decât ar fi trebuit.

Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta) a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferență de sub 1% din voturi de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondență fiind decisive.

Van der Bellen, care urma în principiu să-și preia funcția la 8 iulie, a câștigat alegerile obținând cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, acumulând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur al scrutinului, care s-a desfășurat la 22 mai. Partidul lui Hofer, care a eșuat în tentativa de a deveni primul șef de stat european provenit dintr-o formațiune de extrema dreaptă, a insistat că scrutinul a fost marcat de o serie de nereguli.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale